Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Etykiety i opakowania - wszystko w jednym miejscu

dodano , Aleksander PRINT, materiał promocyjny

Problemy z opracowaniem etykiet w pytaniach i odpowiedziach...

Opracowanie etykiety, obliczenie wartości energetycznej, druk. Wszystkim tym się zajmujemy i to od 1996 roku. Dokładamy wszelkich starań by zadowolić naszych klientów. Wystarczy do nas zadzwonić by złożyć zamówienie, my zaś dopilnujemy aby etykiety odpowiadały wszystkim standardom.

Jeśli posiadacie Państwo etykiety, które mogą być nieaktualne, możecie je przesłac do weryfikacji, a każda etykieta zostanie potraktowana indywidualnie i opisana.

Jeśli mają Państwo jakieś pytania prosimy przesłać na adres: aleksander-print@wp.pl   
odpowiedzi będziemy publikować w dalszej części artykułu.

* * *

Jedno z powtarzających się pytań dotyczy pieczywa sprzedawanego w całości. Są to chleby popularne np. baltowowski lub bardziej wyszukane, których w ofertach piekarni jest bardzo dużo np. razowe z ziarnami, ze śliwką, z pestkami. Sprzedawane są bądź w naszych sklepach lub wysyłane do innych placówek i eksponowane na regałach lub podawane przez personel sklepu.    

Odpowiedź: "W przypadku, gdy transakcja dotyczy etapu poprzedzającego sprzedaż konsumentowi finalnemu z wyłączeniem sprzedaży zakładom żywienia zbiorowego lub ich zaopatrzenia obowiązkowe dane szczegółowe wymagane na mocy art. 9 i 10 rozporządzenia w sprawie informowania o żywności muszą się znajdować w jednym z poniższych miejsc:
• na opakowaniu (tj. na tzw. wielopaku); lub
• na dołączonej do niego etykiecie; lub
• w dokumentach handlowych odnoszących się do tych środków spożywczych, w przypadkach, w których można zagwarantować, że dokumenty albo będą towarzyszyć żywności, do której się odnoszą, albo zostały wysłane przed dostawą lub równocześnie z dostawą.

W takich przypadkach, poniższe dane szczegółowe muszą jednak znajdować się również na opakowaniu zewnętrznym, w którym żywność opakowana jest prezentowana w obrocie:
- nazwa żywności;
- data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia;
- wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia;
- nazwa lub firma i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym odpowiedzialnego za informację na temat żywności.

W związku z powyższym nie jest konieczne, aby każda sztuka opakowana pojedynczo była opatrzona oddzielną etykietą.
Jeżeli jednak hurtownik lub detalista zdecyduje się sprzedać konsumentowi finalnemu sztukę opakowaną pojedynczo, musi się upewnić, że na każdej z nich umieszczone są obowiązkowe dane szczegółowe wymagane na mocy art. 9 i 10 rozporządzenia w sprawie informowania o żywności, na podstawie informacji umieszczonych na opakowaniu lub na dołączonej do niego etykiecie, lub w towarzyszących mu dokumentach handlowych."