Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Kolejne pieczywo i wyroby cukiernicze wyróżnione w programie „Doceń polskie”

dodano , Redakcja AK

Wyroby 13 producentów z branży piekarskiej i cukierniczej zostały wyróżnione podczas XIV audytu żywności biorącej udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”. Eksperci przyznali certyfikaty 21 artykułom, a 18 z nich nagrodzili tytułami TOP PRODUKT, co oznacza, że uzyskały maksymalne noty jurorów.

Członkowie Loży Ekspertów sprawdzają każdy artykuł spożywczy z osobna i przyznają mu punkty za smak i wygląd. Noty wystawiane są także za stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Każdy ekspert dysponuje ocenami w skali 1-10. Na podstawie liczby uzyskanych punktów podejmowana jest decyzja o przyznaniu certyfikatu „Doceń polskie”. Cenne godło nadawane jest tylko tym artykułom, które otrzymają od ekspertów minimum 7,5 pkt żywność z maksymalnymi ocenami zdobywa również tytuł TOP PRODUKT.
W Loży zasiadają wyłącznie osoby z długoletnim stażem pracy w branży spożywczej. Przewodniczącym grona jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Jednym z jurorów oceniających żywność jest przedstawiciel resortu rolnictwa. Honorowym patronem programem „Doceń polskie” jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Pięcioosobowa Loża Ekspertów programu pozytywnie oceniła następujące wyroby firm z branży piekarskiej:

1. Chleb wiejski (TOP PRODUKT)z Piekarni Sezam,
2. Chleb pytlowy z ziarnami (TOP PRODUKT)z Piekarni Fogiel&Fogiel,
3. Chleb babci Zosi (TOP PRODUKT)z oferty PPHU Magdalena Kokoczka,
4. Chleb żytni (TOP PRODUKT) z Piekarni Przystanek,
5. Chleb wiejski, Chleb witalny (TOP PRODUKT) oraz Bułka cięta (TOP PRODUKT) produkowane w Zakładzie Piekarniczym KŁOS. Piekarnia Kłos otrzymała również godło „Doceń polskie” za Żurek z Kłosa (TOP PRODUKT), Ciasto z serem oraz Dżem malinowy (TOP PRODUKT).

Certyfikatami programu nagrodzono także inne słodkie wyroby. Laury programu otrzymały:

Cukierki Kanoldy (TOP PRODUKT) z PPH Ewa,

Chałwa lniana (TOP PRODUKT) produkowana przez firmę GJ-Gacjana,
Michałki (TOP PRODUKT), Trufla z maczkiem (TOP PRODUKT) oraz Pawełki z firmy „Śnieżka-Invest”

Wśród produktów nagrodzonych certyfikatem „Doceń polskie” znajdziemy również Mieszankę prażonych ziaren Euforia (TOP PRODUKT) oraz Mąkę zamojską 450 (TOP PRODUKT).

Certyfikaty programu są nadawane na dwa lata. Po upływie tego okresu producent, który nadal chce korzystać z godła promocyjnego, jest zobowiązany dostarczyć wyrób do powtórnej oceny. Pozwala to sprawdzić, czy firma (pomimo upływu czasu) zachowuje jakość godną wyróżnienia.
W trakcie XIV certyfikacji eksperci po raz drugi ocenili wyroby PW SOLO oraz firmy „Śnieżka-Invest”. Ponowne przyznanie certyfikatów artykułom spożywczym tych producentów dowodzi, że firmy te niezmiennie utrzymują wysoką jakość.

Szczegółowe informacje na temat nagrodzonych produktów można uzyskać na blogu programu TUTAJ.