Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Ciasto czekoladowe

dodano , Bielmar, materiał promocyjny

autor: Bielmar

Receptura

Składniki na ciasto
2 jaja
450 g cukru
225 g mąki pszennej
16 g proszku do pieczenia
10 g cukru waniliowego
25 g kakao
250 g margaryny „Bielskiej”
220 g gorąca woda

Składniki na polewę
250 g ciemnej czekolady
70 g margaryny „Bielskiej”
150 g cukru pudru
7 jaj

Sposób wykonania ciasta
Jaja i cukier delikatnie utrzeć. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kakao przesiać przez sito i dodać do utartej masy z jajek i cukru, wymieszać . Następnie dodać gorącą margarynę Bielską i na wolnych obrotach, ciągle mieszając  wlać gotującą wodę i ponownie mieszać przez około 5 minut. Gotowe ciasto wlać do płaskiej formy 56 x 30 cm i piec w temperaturze 180 -200 oCprzez około 1 godz.

Sposób wykonania polewy czekoladowej
Margarynę Bielską, cukier i jaja wymieszać na jednolitą masę. Czekoladę roztopić i wlać do masy, wszystko łącznie zmieszać. Na gorące ciasto wyłożyć gorącą polewą czekoladową.