Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Starowicz, Wiejak i Szwarc – nasza reprezentacja w Pucharze Louis Lesaffre 2015!

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Michał Starowicz z Piekarni MTD, Szymon Wiejak z Piekarni Cukierni Stefan Liszewski oraz Przemysław Szwarc z Piekarni Ciastkarni Walenciak – oto biało-czerwony team w Louis Lesaffre Coupe, który odbędzie się w sierpniu 2015 roku w Parmie we Włoszech.

Za nami 4. edycja konkursu, która po raz pierwszy została zorganizowana w siedzibie Lesaffre – w Wołczynie, w nowo powstałej pracowni piekarskiej. 29-31 października br. w eliminacjach wzięło udział łącznie 9 zawodników – piekarzy/cukierników z całej Polski; w każdej z kategorii walczyło trzech kandydatów, ale wygrać mógł tylko jeden.

Jury w składzie: Monika Soszyńska-Masny, dr inż. Krystyna Jarosz, Yves Musialowski, Wiesław Kucia, Andrzej Borycki (przewodniczący) wybrali zwycięzców w poszczególnych kategoriach:

Kategoria: Wypieki półcukiernicze i pieczywo smakowe

Michał Starowicz z Piekarni MTD z Radziszowa (woj. małopolskie)

 

Kategoria: Bagietki i chleby świata

Szymon Wiejak z Piekarni Cukierni Stefan Liszewski w Płotach (woj. zachodniopomorskie)

 

Kategoria: Eksponat artystyczny

Przemysław Szwarc – Piekarnia Ciastkarnia Walenciak Sp.j. z Kiełczewa (woj. wielkopolskie). Eksponat nawiązywał do życia i pracy wielkiej polskiej uczonej Marii Skłodowskiej-Curie.

Jak się okazało, najwięcej pracy międzynarodowe jury miało zwłaszcza w przypadku kategorii Bagietki i chleby świata, gdzie walka pomiędzy zawodnikami była niesłychanie wyrównana. – Mieliśmy niełatwe zadanie w tej kategorii, ale to konkurs i ktoś musiał wygrać – wyjaśnia Andrzej Borycki, mistrz piekarstwa, przewodniczący Jury. Podobnie w przypadku Eksponatu artystycznego zdecydował sposób wykończenia eksponatu oraz jego lekkość. – W tym turnieju nie ma przegranych – zapewnia A. Borycki. – Wszyscy zawodnicy wykazali się ogromną wiedzą i co najważniejsze chęciami.

Oprócz nagrody pienieżnej zawodnicy wygrali tygodniowe szkolenie w Baking Center w siedzibie firmy Lesaffre International  w wybranym przez siebie temacie pod czujnym okiem trenera.

Gratulujemy i trzymamy kciuki za naszych Orłów!

źródło: Lesaffre Polska