uczeń: Małgorzata Szlęg
OHP Rybnik, praktyka ZPC Wysłucha, Rybnik
Podobne artykuły
Krem serowy
400 g twarogu trzykrotnie mielonego
125 g cukru
2 jajka
parę kropli esencji waniliowej lub 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Ciasto
200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
200 g masła
3 jajka
250 g cukru
125 g mąki
Formę o wymiarach 20 x 30 cm (moja miała 25 x 30) wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki), posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
• Wszystkie składniki kremu serowego przełożyć do miski i zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć razem z masłem do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej (ciągle mieszając) do uzyskania gładkiego sosu.
• W oddzielnej misce ubić całe jajka z cukrem, dodać do nich lekko przestudzony sos czekoladowy, dokładnie zmiksować, wsypać przesianą mąkę i znów dokładnie wymieszać.
• Do formy wlać 3/4 ciasta czekoladowego, wyrównać jego powierzchnię. Na wierzchu rozsmarować masę serową, a na nią wyłożyć porcjami resztę ciasta. Trzonkiem łyżki lub patyczkiem do szaszłyka „narysować” na powierzchni marmurkowy wzór, częściowo mieszając ze sobą krem i ciasto.
• Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 35-40 minut (aż masa serowa się zetnie).
• Upieczone ciasto ostudzić, pokroić.
Dekoracja
Makaron ryżowy smażony w głębokim tłuszczu, jaja z masy cukrowej.