Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Świąteczny tort herbaciany

dodano , Master, materiał promocyjny

autor: Master Martini

Biszkopt pistacjowy
80 g  jaj                
40 g  cukru kryształu        
50 g białek                
30 g cukru kryształu        
15 g Pasty Pistacjowej GELAT' é   
13 g Decor UP            
30 g mączki migdałowej        
15 g mączki pistacjowej        
45 g mąki pszennej            

Jajka ubić z 40 g cukru, osobno ubić białka podsypując je 30 g cukru. Do ubitych jajek dodać pastę pistacjową i Decor UP – wymieszać. Na końcu połączyć z ubitym białkiem i delikatnie wymieszać z suchymi składnikami. Masę wyłożyć do dwóch rantów i odpiec w temp. 200 °C.

Jabłka w karmelu
200 g  jabłek                
20 g GIOIA            
20g cukru                
5 g soku z cytryny              

Gioię z cukrem gotować do momentu uzyskania brązowego koloru, następnie dodać jabłko  pokrojone w kostkę i wymieszać. Na końcu połączyć z sokiem z cytryny.



Mus herbaciano – cynamonowy
Napar
125 g  śmietany 33%            
15 g  herbaty ALPEJSKI PONCZ    
8 g żelatyny            
50 g wody                
42 g żółtek                
22 g cukru pudru            
85 g naparu z herbaty        
42 g wódki                
230 g ARIBA LATTE DISCHI    
130 g Decor UP            
200 g śmietany 33%    
        
Herbatę zaparzyć w gorącej śmietanie. Po 10 minutach wycisnąć napar i rozpuścić w nim żelatynę namoczoną w zimnej wodzie. Następnie dodać ubite żółtko z cukrem, rozpuszczoną czekoladę i wódkę – całość wymieszać. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą śmietaną i  Decor UP-em.

Do okrągłego rantu włożyć biszkopt pistacjowy, nałożyć połowę jabłek, przykryć częścią musu i drugim blatem pistacjowym, następnie wyłożyć pozostałą część jabłek i całość wypełnić musem herbacianym. Po schłodzeniu tort oblać polewą Caravella Cover Cacao.