Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Świeższe produkty, wyższa wydajność, większa różnorodność

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

W ostatnich latach branża piekarnicza przeżywa prawdziwy rozwój. Rosnący popyt zmusza piekarnie do produkcji wypieków najwyższej jakości, ale w rozsądnych cenach. Poszukiwane są zatem rozwiązania uniwersalne, zapewniające dokładną obróbkę ciasta i wysoką wydajność.

Firma FRITSCH już od lat specjalizuje się w laminowaniu ciast.  Ze wstęgi ciasta, z zachowaniem najwyższych standardów bezpieczeństwa, powstają różnorodne wypieki w dużych ilościach. Linia piekarnicza MULTILINE, jak żadna inna, potrafi wyprodukować ciasta francuskie, croissanty, ciasta kruche i półfrancuskie oraz specjalne ciasta luźne na modne wypieki rustykalne, zachowując doskonałą jakość wypieków. Procesy te przebiegają w dużej mierze automatycznie i nie obciążają ciasta. Sterownik z ekranem dotykowym umożliwia wybór produktu spośród 100 opcji.


 

Solidna konstrukcja
Solidna konstrukcja FRITSCH MULTILINE ze stali szlachetnej ma zalety nie tylko z punktu widzenia utrzymania czystości, lecz gwarantuje również wysoką wydajność i trwałość. Serce urządzenia stanowi moduł rozwałkowujący. Składa się on z głowicy satelitarnej, jednostki wałkowania poprzecznego i głowicy kalibrującej. Takie połączenie gwarantuje delikatną obróbkę ciasta i nawet w przypadku luźnych, naturalnych ciast zapewnia jednorodną powierzchnię i właściwą porowatość. Wytworzone wstęgi ciasta są jednorodne, precyzyjnie wykrojone i nienaciągnięte. W ciągu godziny można wyprodukować wstęgi ciasta do 600 mm szerokości i ok. 800 kg ciasta. Ciągłość produkcji pozwala obniżyć straty ciasta na końcach i brzegach. Do minimum ogranicza się również przerwy w produkcji.

Linia FRITSCH MULTILINE posiada wiele zalet. Jest przede wszystkim uniwersalna - zarówno pod względem produkowanego asortymentu, jak i elastyczności produkcji. Warto zwrócić uwagę, że wszystkie funkcje specjalne prezentowanej linii można zastosować na różnych etapach produkcji dla różnych ciast i produktów. Ponadto urządzenie łatwo utrzymać w czystości, a jego kompaktowa budowa pozwala na łatwe prace konserwacyjne.


Kompaktowy i wydajny
Różnorodność zwijanych wypieków z ciasta francuskiego, kruchego i drożdżowego jest ogromna. Pikantne lub słodkie, nadziewane lub bez nadzienia. Niektóre ciasno zwinięte, inne luźne, czasem z wyrazistymi konturami, czasem zaokrąglone. Także forma jest różnorodna – od prostych, poprzez częściowo zwijane, po całkowicie zamknięte wypieki o różnorodnej wielkości – od mini do maksi. Wielu zwolenników mają również klasyczne narodowe smakołyki, np. croissanty, włoskie cornetti, hiszpańskie rogale, szwajcarskie rożki, croissanty z kruchego ciasta lub rogaliki z Bambergu. Nie mówiąc już o przeróżnych paluchach, z solą i ziarnami, które uzyskują specyficzny kształt w procesie zwijania.

 

FRITSCH MULTICOIL to urządzenie, które umożliwia produkcję wszystkich zwijanych, nadziewanych i nienadziewanych wypieków z ciasta francuskiego, kruchego i drożdżowego. Waga produktów waha się od 10 g do ponad 150 g. Wydajność, w zależności od produktu, wynosi od 4000 do 20 000 sztuk na godzinę.

Serce urządzenia stanowi moduł obracania i wykrawania CSTR. Ze wstęgi ciasta wycina on żądaną formę i dokładnie układa trójkąty z ciasta. Kęsy ciasta przechodzą następnie przez moduł wydłużania. Tutaj trójkąty uzyskują ostateczną wysokość, a następnie, w zależności od potrzeby są nadziewane. Na tym etapie można zastosować nadziewarkę punktową lub bardziej wydajny MULTIFILLER. Obydwa systemy posiadają synchroniczne pistolety nadziewające, gwarantujące dokładne dozowanie.



Kęsy ciasta docierają następnie do zwijarki próżniowej CSV przeznaczonej zarówno dla wypieków nadziewanych, jak i bez nadzienia. Zwijarka CSV na zasadzie próżni przytrzymuje kęsy ciasta od dołu, co zapewnia precyzyjne zawijanie. Ponieważ w procesie tym nie używa się wałka dociskowego, obróbka ciasta jest szczególnie delikatna i odpowiednia dla bardzo różnorodnych produktów. Technika przytrzymywania kęsów ciasta systemem próżniowym sprawia, że proces zwijania nie zależy od struktury ciasta (mąka, wilgotność), co znacznie podnosi bezpieczeństwo produkcji. Właściwe zwijanie odbywa się przy pomocy maty zwijającej.



Łatwość utrzymania czystości
We wszystkich swoich urządzeniach firma FRITSCH stawia na łatwość w utrzymaniu czystości. Wszystkie łożyska i silniki są obudowane i umieszczone poza taśmą produkcyjną. Gładkie powierzchnie, szeroko otwierane pokrywy, łatwo dostępne podstawy i wsporniki z okrągłych rur ułatwiają czyszczenie. Poza tym moduł zwijania można spłukiwać.