Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Drożdżówki (metoda jednofazowa)

dodano , Redakcja AM, materiał promocyjny

Autor: Pfahnl

Składniki:

10 kg mąka pszenna typ 500
1 l olej
1,80 kg cukier
0,60 kg drożdże
0,50 jajka
0,50 kg mleko w proszku lub serwatka
0,10 kg sól
0,20 kg mix drożdżowo-pączkowy
5 l wody
19,70 ciasta

Wytwarzanie:
Czas mieszania: 2 min wolno i 6 min szybko(miesiarka spiralna), 20 min miesiarka łapowa
Temperatura ciasta: 26 C-28 C
Leżakowanie ciasta:20-30 min
Czas wypieku: w zależności od gramatury dla drożdżówek 60 g 15 min
Temperatura wypieku: 200 C opadająca na 180C

Drożdżówki wykonano przy użyciu miksu drożdżowo-pączkowego 2%

Skład miksu: mąka pszenna, emulgator (E 472e,E 322), mąka słodu pszennego, olej roślinny, enzymy, mąka kukurydziana pęczniejąca, gluten pszenny, cukier, mąka sojowa, zagęszczacz (E 412), regulator kwasowości (E 540), aromat.
Masa netto: 10 kg