22 października br. w firmie Jars odbędzie się szkolenie dla producentów czekolady i wyrobów czekoladowych. Zakres szkolenia obejmuje zagadnienia: migracyjnego wykwitu tłuszczu na powierzchni produktów czekoladowych oraz kontroli jakości sensorycznej czekolad i wyrobów czekoladowych.
Podobne artykuły
Program szkolenia:
9.30 - 9.45 Przywitanie uczestników szkolenia i prezentacja Firmy JARS Sp. z o.o.
9.45 - 10.15 Ocena organoleptyczna a sensoryczna - na czym polega różnica? Podstawowe definicje z zakresu analizy sensorycznej oraz jej rola i zastosowanie w praktyce.
10.15 - 11.15 Warunki przeprowadzania ocen sensorycznych, przygotowanie produktów do oceny sensorycznej oraz czynniki wpływające na wyniki analizy sensorycznej.
11.15 - 11.30 Przerwa na kawę.
11.30 -13.30 Metody analizy sensorycznej stosowane w ocenie jakości sensorycznej czekolad i wyrobów czekoladowych – część teoretyczna połączona z warsztatami.
13.30 - 14.00 Przerwa na obiad.
14.00 - 16.00 Migracyjny wykwit tłuszczu na powierzchni produktów czekoladowych - problem oczami konsumentów, naukowców i technologów:
- podstawy teoretyczne w aspekcie polimorfizmu kryształów masła kakaowego
- przyczyny występowania szarego nalotu na powierzchni czekolady
- zjawisko migracyjnego wykwitu tłuszczu
- najważniejsze teorie dot. migracji oleju
- wybrane metody opóźniania migracji/zapobiegania powstawaniu wykwitu.
16.00-16.30 Pytania, dyskusja, wręczenie certyfikatów.
Termin szkolenia: 22 października 2013 r. godz. 9.30-16.30
Miejsce szkolenia: JARS Sp. z o.o., Łajski, ul. Kościelna 2a.
Koszt szkolenia:
450 zł + 23% VAT za osobę przy zgłoszeniu jednej osoby z firmy
400 zł + 23% VAT za osobę przy zgłoszeniu 2 lub więcej osób z firmy
Zobacz zaproszenie na kolejne szkolenie firmy JARS
Szkolenie: Vademecum wiedzy o prawie żywnościowym