Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Szkolenie dla producentów czekolady i wyrobów czekoladowych

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

22 października br. w firmie Jars odbędzie się szkolenie dla producentów czekolady i wyrobów czekoladowych. Zakres szkolenia obejmuje zagadnienia: migracyjnego wykwitu tłuszczu na powierzchni produktów czekoladowych oraz kontroli jakości sensorycznej czekolad i wyrobów czekoladowych.

Program szkolenia:

 9.30 -  9.45     Przywitanie uczestników szkolenia i prezentacja Firmy JARS Sp. z o.o.

 9.45 - 10.15     Ocena organoleptyczna a sensoryczna - na czym polega różnica? Podstawowe definicje z zakresu analizy sensorycznej oraz jej rola i zastosowanie w praktyce.

10.15 - 11.15     Warunki przeprowadzania ocen sensorycznych, przygotowanie produktów do oceny sensorycznej oraz czynniki wpływające na wyniki analizy sensorycznej.

11.15 - 11.30     Przerwa na kawę.

11.30 -13.30      Metody analizy sensorycznej stosowane w ocenie jakości sensorycznej  czekolad i wyrobów czekoladowych – część teoretyczna połączona z warsztatami.

13.30 - 14.00     Przerwa na obiad.

14.00 - 16.00     Migracyjny wykwit tłuszczu na powierzchni produktów czekoladowych - problem oczami konsumentów, naukowców i technologów:

- podstawy teoretyczne w aspekcie polimorfizmu kryształów masła kakaowego

-  przyczyny występowania szarego nalotu na powierzchni czekolady

- zjawisko migracyjnego wykwitu tłuszczu

- najważniejsze teorie dot. migracji oleju

- wybrane metody opóźniania migracji/zapobiegania powstawaniu wykwitu.

16.00-16.30       Pytania, dyskusja, wręczenie certyfikatów.


Termin szkolenia: 22 października 2013 r.  godz. 9.30-16.30             

Miejsce szkolenia: JARS Sp. z o.o., Łajski, ul. Kościelna 2a.

Koszt szkolenia:

450 zł + 23% VAT za osobę przy zgłoszeniu jednej osoby z firmy

400 zł + 23% VAT za osobę przy zgłoszeniu 2 lub więcej osób z firmy

 

 

Zobacz zaproszenie na kolejne szkolenie firmy JARS

Szkolenie: Vademecum wiedzy o prawie żywnościowym