Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Pączek Książęcy

dodano , Redakcja MH

Autor: Berg Back

Receptura:
Mąka pszenna-typ 550        8,00 kg
Pączek Książęcy                   2.00 kg
Jajka                                       2,00 l.
Woda                                      2,50 l.
Drożdże                                  0,60 kg
Ciasto                                    15,10 kg

Parametry:
Czas miesienia: miesiarka
2 min. wolno
8 min. szybko
Temperatura ciasta:              24 – 26°C
Naważka kęsów:                    1.250 g PRESA
Czas leżakowania:                 ok. 15 min.
Czas fermentacji:                   60 min. (temp. 30°C, wilgotność 70%)
Temperatura smażalnika:    180°C

Wytwarzanie:
Wszystkie surowce dokładnie wymieszać zgodnie z recepturą. Przed wypiekiem zmieść mąkę z uformowanych wcześniej pączków. Mieszanka zawiera tłuszcz co znacznie ułatwia jego przygotowanie.

Pączek Książęcy – to okazja, którą warto skosztować!
Prawdopodobnie najlepszy pączek na świecie. Łączy tradycję smaku z niską absorbcją tłuszczu.
Mieszanka do produkcji doskonałych w smaku i wyglądzie, lekkostrawnych pączków.