Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Konkurs na Dobry Chleb

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Piekarze z całej Polski już mogą zgłaszać się do udziału w 5. edycji ogólnopolskiego konkursu na Dobry Chleb. Zgłoszenia oraz próbki pieczywa należy przesyłać do Akademii Piekarskiej w Milejowicach, do 24 sierpnia br. Zaprasza Cech Piekarzy w Radomiu.

Zasady uczestnictwa w konkursie są bardzo proste. Wystarczy przysłać po 2 próbki pieczywa w każdej kategorii (lub w wybranej kategorii), podać ich opis i skład, dołączyć dokładne dane producenta i czekać na rozstrzygnięcie. Jak co roku wielki finał konkursu ma miejsce zawsze o tej samej porze – tj. podczas Święta Chleba w Radomiu, które w tym roku obchodzi jubileuszową, 15. edycję.

 

Regulamin ogólnopolskiego Konkursu Pieczywa Dobry Chleb Radom 2013

1. Cel konkursu

Celem konkursowej oceny pieczywa jest wyłonienie pieczywa najwyższej jakości oraz przyznanie dyplomów.

2. Przedmiot konkursu

2.1  Chleb pszenno-żytni
2.2 Chleb żytni
2.3 Chleb z dodatkami

3. Zasady oceny pieczywa

3.1 Ocena pieczywa będzie przeprowadzona komisyjnie na podstawie cech organoleptycznych produktu
3.2  Pieczywo będzie oceniane anonimowo
3.3  Ilość dostarczonego pieczywa: 2 sztuki 

4. Informacje dołączone do pieczywa

4.1 Nazwa i adres producenta
4.2  Nazwa pieczywa
4.3  Opis wyrobu z podaniem składników ( dokumentacja wymieniona  w p. 4.2 - 4.3 powinna być dostarczona w dwóch identycznych wersjach: anonimowej dla komisji i oficjalnej).

5. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 1 września, ok. godziny 16.00. Producenci najlepszego pieczywa zostaną nagrodzeni.

6. Zasady uczestnictwa:

6.1 Zgłoszenie uczestnictwa do dnia 24.08 br.
6.2  Dostarczenie pieczywa - do dnia 24.08 br. do godz. 12:00 do Akademii Piekarskiej; Milejowice (k/Radomia) ul. Cerekiewska 55, 26-652 Zakrzew

 

V Ogólnopolskie, XV Święto Chleba w Radomiu finansowane są z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.