Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Bagietka na znaku pocztowym we Francji!

    Bagietka na znaku pocztowym we Francji!

    W maju 2024 roku Poczta Francuska wyemituje znaczek z bagietką jako grafiką. W ten sposób Francuzi chcą podkreślić wyjątkowość tego pieczywa i jego miejsce w kuchni i kulturze Francji.

    Więcej

  • Pora na tort - nowe wydanie Mistrza Branży!

    Pora na tort - nowe wydanie Mistrza Branży!

    Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni i zobacz cukrowe czary w postaci kwiatów oraz przegląd rynkowy dekoracji i surowców do dekorowania.

    Więcej

  • Bicie rekordu świata w długości bagietki

    Bicie rekordu świata w długości bagietki

    Bagietka jest nie tylko przedmiotem konkursów we Francji, ale także za chwilę stanie się wypiekiem, który będzie walczył o pobicie rekordu Guinnessa w długości tej kultowej, podłużnej bułki.

    Więcej

  • Akcja Zielony Tydzień Polskiej Izby Żywności Ekologicznej

    Akcja Zielony Tydzień Polskiej Izby Żywności Ekologicznej

    Żyjemy w czasach, w których liczy się efekt ilościowy, osiągany często za cenę eksploatacji przyrody – rolnictwo konwencjonalne jest nastawione na pozyskanie jak największego plonu, bez względu na skutki dla środowiska. Jak więc zadbać o naszą planetę? Najlepiej wybierając żywność ekologiczną!

    Więcej

  • Żabka Polska partnerem targów POLAGRA

    Żabka Polska partnerem targów POLAGRA

    Spotkania z dostawcami oraz klientami i współpraca na rzecz rozwoju biznesu. Żabka Polska została Partnerem największego wydarzenia w branży spożywczej - targów POLAGRA, organizowanych przez Grupę MTP. Przedstawiciele podkreślają, że to kontynuacja współpracy, która doskonale wpisuje się w strategie obu firm.

    Więcej

  • Drożdże to życie!

    Drożdże to życie!

    Tak jak wilki zostały udomowione i stały się psami, a pszenica rośliną uprawną wraz z rozprzestrzenianiem się rolnictwa, tak drożdże piekarskie zostały udomowione od swoich dzikich pierwotnych form.

    Więcej

  • Rzemieślnik tylko z nazwy?

    Rzemieślnik tylko z nazwy?

    Tym razem dotknę tematu delikatnego i niezwykle ważnego, ale traktowanego w branży jako tabu. Kto właściwie może się nazywać rzemieślnikiem i czy jest to prawnie uregulowane?

    Więcej