Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Wizjoner wegańskiego cukiernictwa

    Wizjoner wegańskiego cukiernictwa

    Choć dzieciństwo spędził w krakowskiej cukierni rodziców, dopiero od niedawna jest profesjonalnym cukiernikiem. Wojciech Starowicz specjalizuje się w cukiernictwie wegańskim, jest nawet w trakcie zgłaszania patentu na roślinny zamiennik jajka. Nam opowiada o swojej drodze zawodowej i marzeniach.

    Więcej

  • Jak skutecznie wnioskować o fundusze unijne w PARP?

    Jak skutecznie wnioskować o fundusze unijne w PARP?

    Jeśli marzysz o urzeczywistnieniu swojego pomysłu biznesowego, pierwsza połowa tego roku może być dla Ciebie przełomowa. W Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) będą dostępne nowe nabory w ramach Funduszy Europejskich, które stanowią klucz do rozwoju Twojego biznesu.

    Więcej

  • Wielkanocne bochenki

    Wielkanocne bochenki

    Nie sposób wyobrazić sobie wielkanocnego koszyczka bez chleba. Na świątecznym stole pojawia się jako ważny dodatek, a nawet jako naczynie do podania żurku. Warto zatem zadbać o to, by świąteczny bochenek był nie tylko dobrze wypieczony, ale też pięknie udekorowany.

    Więcej

  • Niezbędne wsparcie w trakcie przedświątecznej gorączki

    Niezbędne wsparcie w trakcie przedświątecznej gorączki

    W okresie przygotowań do Świąt Wielkanocnych, gdy zapotrzebowanie na słodkie wypieki i tradycyjne pieczywo gwałtownie rośnie, cukiernie i piekarnie stają przed wyzwaniem zwiększonej produkcji. Każdemu klientowi zależy, by jego ciasto było gotowe na czas.

    Więcej

  • W poszukiwaniu własnej drogi - nowy Mistrz Branży!

    W poszukiwaniu własnej drogi - nowy Mistrz Branży!

    Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni? Na czym polega fenomen tartine bread? Jak pracować by się nie przepracować? I czy mieszkanie nad piekarnią pogłębia miłość do piekarstwa, czyli Michał i Paulina Wójcikowie.

    Więcej

  • Dzień Piekarza i Cukiernika

    Dzień Piekarza i Cukiernika

    Z pracy piekarzy i cukierników korzystamy na co dzień. Chleb, bułki, drożdżówki to produkty pierwszej potrzeby, a ciasta czy torty to przyjemności, które uświetniają uroczystości lub umilają dzień. Przypadające na 15 marca Święto Piekarzy i Cukierników to dobry moment, żeby przyjrzeć się tym zawodom bliżej.

    Więcej

  • Zielony Tydzień 22-28 kwietnia - kupuj eko za mniej!

    Zielony Tydzień 22-28 kwietnia - kupuj eko za mniej!

    Zapraszamy do zaangażowania się w Zielony Tydzień członków PIŻE – sklepy i producenci, akcja skierowana jest do oso - konsumentów, które dbają albo chcą zacząć dbać o naszą planetę. Pod koniec kwietnia (22-28 kwietnia) w sklepach z żywnością ekologiczną będzie można kupić produkty ekologiczne członków PIŻE w promocyjnych cenach.

    Więcej

  • Psychologia kolorów w przestrzeni gastronomicznej

    Psychologia kolorów w przestrzeni gastronomicznej

    Kolory silnie oddziałują na nasze zmysły i emocje. Według badań naukowych mogą wpływać na apetyt, odczuwanie smaku, sytość, nastrój czy pamięć. W gastronomii przyjemność jedzenia to jedynie część doświadczenia. Przyjście do lokalu, atmosfera otoczenia i sposób prezentacji potraw mają ogromne znaczenie dla klientów.

    Więcej

  • "LODY NATURALNIE" - Szymon Sapieha

    "LODY NATURALNIE" - Szymon Sapieha

    Książka “Lody naturalnie” to prawdziwe kompendium wiedzy o produkcji lodów od podstaw. Autor szczegółowo omawia surowce do ich produkcji wraz z procesami jakimi są poddawane. Książka jest już dostępna w sprzedaży wysyłkowej w sklepie Mistrza Branży.

    Więcej