Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Higiena według profesjonalistów

    Higiena według profesjonalistów

    W branży spożywczej w zakresie czystości mikrobiologicznej nie ma miejsca na półśrodki, potknięcia czy odstępstwa od reguły. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest chemia profesjonalna. Żeby jednak przyniosła ona spodziewane korzyści, musi spełniać określone wymagania i być odpowiednio stosowana.

    Więcej

  • Włącz muzykę!

    Włącz muzykę!

    Muzyka to sprawa wielce osobista, skazana na gusta i guściki. Trzeba się z tym liczyć, zwłaszcza prowadząc lokal usługowy, handlowy czy gastronomiczny. Dlatego najlepiej zdać się na doświadczenie specjalistów od audiomarketingu.

    Więcej

  • Zdaj egzamin z Mistrzem Branży

    Zdaj egzamin z Mistrzem Branży

    Działa już darmowa platforma e-learningowa. Dzięki niej przygotujesz się fachowo do teoretycznych egzaminów czeladniczych lub mistrzowskich w zawodach cukiernik i piekarz.

    Więcej

  • Panierka czy bułka tarta?

    Paniery z dodatkami smakowymi w postaci papryki są opodatkowane niższą stawką VAT, tak samo jak czysta bułka tarta. Naczelny Sąd Administracyjny nie zgodził się z organami podatkowymi, że produkt typu panier ma być opodatkowany podstawową 22-proc. Stawką VAT (obecnie 23-proc.)

    Więcej

  • Stres kontra wymarzony urlop

    Stres kontra wymarzony urlop

    "Muszę odpocząć. Za wszelką cenę. To moja ostatnia szansa!" - pamiętasz ten dramatyczny monolog Adasia Miauczyńskiego z "Dnia świra"? Niestety, upragniony wypoczynek nad Bałtykiem okazał się pasmem horrorów. Najpierw hałaśliwe współtowarzyszki podróży, potem kłócąca się para, natarczywa mewa, szczekający pies...

    Więcej

  • Personalizacja – fanaberia czy konieczność?

    Personalizacja – fanaberia czy konieczność?

    Producenci przemysłowi w formie sieci kawiarnianych coraz silniej wkraczają w rewiry przypisane dotychczas mniejszym, rodzinnym firmom. To, co pozostaje tym drugim to wysoka i niepowtarzalna jakość produktów oraz… spersonalizowane opakowania.

    Więcej

  • Spustoszenie w uprawach pszenicy ozimej

    Największe straty w uprawach pszenicy ozimej i rzepaku odnotowano w Wielkopolsce, w województwach kujawsko-pomorskim, łódzkim, mazowieckim i częściowo w lubelskim. Łódzkie i kujawsko-pomorskie chcą wprowadzenia stanu klęski żywiołowej.

    Więcej

  • Systemy chłodnicze w BACKFORUM w Hanowerze

    Systemy chłodnicze w BACKFORUM w Hanowerze

    18-19 kwietnia 2012 r. odbyło się seminarium szkoleniowe z zakresu technologii chłodniczych wykorzystywanych w piekarnictwie. Organizatorem spotkania piekarzy i technologów z całej Polski była krakowska firma GETH wraz ze znaną na świecie niemiecką marką pieców i urządzeń chłodniczych MIWE.

    Więcej