Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Pączek z piwem - reaktywacja

    Pączek z piwem - reaktywacja

    W ubiegłym roku w Piotrkowie Trybunalskim – specjalnie na Biesiadę Piwną – przygotowano pączki na podstawie receptury z 1885 r. Na pomysł reaktywowania wyrobów XIX-wiecznych cukierników wpadł historyk Tomasz Kruz, w czym pomógł mu młody piotrkowski cukiernik Kamil Migdał i Browar Sulimar.

    Więcej

  • Uczniu, zgłoś się na Mistrzostwa!

    Uczniu, zgłoś się na Mistrzostwa!

    Chcesz spróbować sił w II Zespołowych Mistrzostwach Młodych Cukierników i Piekarzy, które odbędą się 4-5 marca br. podczas katowickich targów SweetTarg? Na zgłoszenia młodych, odważnych organizator czeka do 15 lutego!

    Więcej

  • Jak obliczyć wartość odżywczą?

    Jak obliczyć wartość odżywczą?

    Od 13 grudnia 2016 r. znakowanie wartością odżywczą to nie będzie wyłącznie dobra wola producenta, tylko jego obowiązek. Firmom, które do tej pory nie zamieszczały informacji o wartości odżywczej na etykiecie, ta konieczność może przysporzyć niemałych problemów, a czasem dodatkowych kosztów.

    Więcej

  • Tłuszcze do smażenia Spalona sprawa?

    Tłuszcze do smażenia  Spalona sprawa?

    Dla jednych pączek to po prostu pączek. Dla innych to bomba z opóźnionym zapłonem, czyli źródło zaabsorbowanych z tłuszczu niebezpiecznych substancji o niekorzystnym wpływie na zdrowie konsumenta.

    Więcej

  • Źródło wiecznej inspiracji

    Źródło wiecznej inspiracji

    Czekolada nie przestaje nas inspirować. To w zasadzie temat, który wciąż zaskakuje, a im bardziej się w to wgłębiasz, tym więcej zyskujesz… pomysłów. Zapraszam na krótki rekonesans światowych trendów, które – mam nadzieję – zachęcą do przeprowadzania własnych eksperymentów z czekoladą.

    Więcej