Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Tylko do jutra czas na przekazanie pracownikom PIT-11

    Tylko do jutra czas na przekazanie pracownikom PIT-11

    Czwartek jest ostatnim dniem na przekazanie pracownikom i fiskusowi formularza PIT-11 zawierającego m.in. informacje o osiągniętych w 2012 r. dochodach. Nie trzeba robić tego osobiście – najpóźniej jutro dokument można wysłać pocztą. Za niewywiązanie się z tego obowiązku przedsiębiorca może być ukarany grzywną.

    Więcej

  • Inicjatywa Zentis i Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego

    Inicjatywa Zentis i Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego

    Firma Zentis po raz drugi wspólnie z Uniwersytetem Przyrodniczo-Humanistycznym w Siedlcach zorganizowała konkurs, którego celem jest aktywizacja studentów do twórczego i innowacyjnego działania na gruncie… cukierniczym. W tym roku studenci musieli wykazać się pomysłowością w stworzeniu ciastka, które symbolizuje miasto Siedlce.

    Więcej

  • Targi SweetTARG 2013

    Targi SweetTARG 2013

    W niedzielę, 3 marca, rozpoczyna się kolejna edycja Śląskich Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich SweetTARG 2013. Do Katowic po raz kolejny zjadą specjaliści słodkiej i piekarniczej branży, prezentujący nowoczesne technologie i innowacyjne rozwiązania.

    Więcej

  • Nie zdążyłeś z zakupem kasy fiskalnej? Masz problem

    Nie zdążyłeś z zakupem kasy fiskalnej? Masz problem

    Przekroczenie obrotu 20 tys. zł w ubiegłym roku oznacza, że od 1 marca należy rozpocząć ewidencjonowanie sprzedaży z użyciem kasy fiskalnej. Osoby, które jeszcze nie wyposażyły swojej firmy w takie urządzenie mogą mieć z tym trudności, bo z rynku zniknęły najtańsze urządzenia, z zakupem droższych też jest problem.

    Więcej

  • Wielka przygoda uczniów z Lwówka Śląskiego na Expo Sweet

    Wielka przygoda uczniów z Lwówka Śląskiego na Expo Sweet

    Młodzież reprezentująca Zespół Placówek Edukacyjno Wychowawczych w Lwówku Śląskim podczas Piątej Edycji Lodziarskich Mistrzostw Polski w ramach Expo Sweet 2013, to zespół, który pierwszy raz uczestniczył na tak prestiżowym poziomie wśród doskonałych i najdoskonalszych w Polsce Mistrzów – lodziarzy i cukierników.

    Więcej

  • Iga Sarzyńska - królowa tortów i "1000 kwiatów"

    Iga Sarzyńska - królowa tortów i "1000 kwiatów"

    "Słodki Gaj" - tak Iga Sarzyńska zatytułowała swój majstersztyk, który nasza redakcja jednomyślnie przemianowała na "tort tysiąca kwiatów". Artystka swoją wygraną potwierdziła prym pań w konkursie Expo Sweet. Panowie: duet Maciej Pięta i Ryszard Wawrzyniak oraz Sebastian Pietrzyk musieli zadowolić się 2. i 3. miejscem.

    Więcej

  • Show i zwycięstwo Oli Sowy i Mariusza Buritty

    Show i zwycięstwo Oli Sowy i Mariusza Buritty

    Rzutem na taśmę Ola Sowa i Mariusz Buritta zwyciężyli w V Lodziarskich Mistrzostwach Polski, które były eliminacją do Pucharu Świata Lodziarzy Coppa del Mondo della Gelateria 2014 w Rimini. Szli łeb w łeb z reprezentacją Lodziarni Glorioza czy Jadwigą Czerwczak. Przełom nastąpił przy efektownej prezentacji ich deseru...

    Więcej

  • Zapraszamy na pielgrzymkę piekarzy i cukierników do Tasovic, 9 marca

    Zapraszamy na pielgrzymkę piekarzy i cukierników do Tasovic, 9 marca

    Każdego roku w połowie marca do Tasovic (na Morawach) zjeżdżają pielgrzymki piekarzy i cukierników z różnych stron świata, żeby uczcić pamięć swojego patrona – św. Klemensa. W tym roku wyjątkowo spotkanie zorganizowano 9 marca. Zapisy na wyjazd dla chętnych z całej Polski trwają do 28 lutego.

    Więcej