Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Płacę w terminie!

    Płacę w terminie!

    Ponad 60% Polaków nie wybrałoby produktów lub usług firmy, która znalazła się na oficjalnej liście dłużników – wynika z rynkowych badań. Tak duża niechęć do niesolidnych płatników oznacza, że firma, która płaci faktury w terminie, jest uważana za bezpiecznego partnera w biznesie, zdobywając dzięki temu nowe kontrakty i klientów.

    Więcej

  • Apetyt na słodkie

    Apetyt na słodkie

    Według agencji badawczej GFK Polonia słodycze i przekąski to 13,7% zawartości koszyka przeciętnego konsumenta, co stanowi całkiem pokaźną sumę w budżecie domowym. Na jakie słodkości i desery najczęściej decydują się Polacy? Królują przede wszystkim ciastka, czekolada, praliny, lody oraz wafelki, lizaki i cukierki.

    Więcej

  • Reorganizacja – zmiana struktury działania firmy

    Reorganizacja – zmiana struktury działania firmy

    Wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Taka gruntowna weryfikacja zasad funkcjonowania firmy na rynku to nic innego, tylko zapobieganie zawczasu niekorzystnym zmianom. Najważniejsza jest wiedza, w którym momencie podjąć odpowiednie kroki i zaaplikować pacjentowi właściwą metodę leczenia.

    Więcej

  • Lukrowe fantazje z pieprzykiem, nie tylko na walentynki

    Lukrowe fantazje z pieprzykiem, nie tylko na walentynki

    Torty erotyczne, dla dorosłych, torty z pieprzykiem – bo o nich właśnie mowa – mogą być bardziej lub mniej niegrzeczne. Stopień tego słodkiego erotyzmu zależy przede wszystkim od zleceniodawcy, a także w dużej mierze od zleceniobiorcy. Jak wygląda druga strona cukiernictwa, ta nasiąknięta erotyzmem jak ponczem?

    Więcej

  • Spotkanie Piekarzy i Cukierników Śląskich

    Spotkanie Piekarzy i Cukierników Śląskich

    9-10 lutego br. w Ustroniu odbyło się Spotkanie Piekarzy i Cukierników Śląskich. Celem dwudniowych zjazdów rzemieślników jest integracja branży poprzez wspólną zabawę. To też okazja, by zaprosić ciekawych wykładowców, poruszyć ważne sprawy branży oraz zapoznać się z ofertą firm współpracujących.

    Więcej

  • O pasji z pasją w lutowym "Mistrzu Branży"

    O pasji z pasją w lutowym "Mistrzu Branży"

    Czy zastanawiali się Państwo, jak wyglądałoby życie, gdyby nie pasja? Pasja tworzenia, która nieustannie pcha nas do działania i dążenia do najwyższego kunsztu lub szukania własnych pomysłów. My nie wyobrażamy sobie świata bez ludzi z pasją, dlatego w tym wydaniu MB znajdą Państwo niejednego pasjonata!

    Więcej

  • Tłuste pączki, kreple i purcle

    Tłuste pączki, kreple i purcle

    Historia pączkiem się toczy. Nawarstwia się, biegnie wielotorowo i tworzy tradycje, które wciąż ewoluują. O różnych kolejach pączka pisze Zuzanna Bernacka-Jaroszewicz z firmy Eco Trade.

    Więcej

  • Pączki w firmie mogą zmniejszyć podatek

    Wiele firm decyduje się w tłusty czwartek na zakup pączków dla pracowników czy kontrahentów. Taki wydatek można zazwyczaj rozliczyć w kosztach podatkowych - fiskus jest coraz bardziej elastyczny w tym temacie.

    Więcej

  • Pączek z piwem - reaktywacja

    Pączek z piwem - reaktywacja

    W ubiegłym roku w Piotrkowie Trybunalskim – specjalnie na Biesiadę Piwną – przygotowano pączki na podstawie receptury z 1885 r. Na pomysł reaktywowania wyrobów XIX-wiecznych cukierników wpadł historyk Tomasz Kruz, w czym pomógł mu młody piotrkowski cukiernik Kamil Migdał i Browar Sulimar.

    Więcej