Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Prosta rzeźba w torcie - tutorial

    Prosta rzeźba w torcie - tutorial

    To nie sztuka pokazać pełną finezji technikę rzeźbienia w cieście na przykładzie współczesnej lokomotywy o opływowych kształtach. To fakt, ale ten wybór nie jest przypadkowy. Jak się z czasem okaże, ta rzeźba to konieczna lekcja wstępna do bardziej skomplikowanych technik – kiedy przyjdzie nam rzeźbić zwierzęta.

    Więcej

  • Oferta lodziarni dla franczyzobiorcy*

    Oferta lodziarni  dla franczyzobiorcy*

    Nie tylko konsumenci mają apetyt na lody. W 2012 r. numerem 1 na liście franczyzobiorców były koncepty związane z serwowaniem zimnych deserów, najczęściej lokowane w galeriach handlowych. My pokusiliśmy się o przybliżenie 7 najpopularniejszych sieci wraz z ich zasadami (współ)gry.

    Więcej

  • 2 mld zł dla mikroprzedsiębiorców z małych miejscowości lub wsi

    2 mld zł dla mikroprzedsiębiorców z małych miejscowości lub wsi

    W kwietniu mikroprzedsiębiorcy z małych miejscowości i wsi mogą składać wnioski o unijne, bezzwrotne dofinansowanie nawet do 300 tys. złotych. Kwota dotacji zależy m.in. od liczby zatrudnionych pracowników, ale o finansowe wsparcie mogą starać się także jednoosobowe firmy. Do rozdysponowania są prawie 2 mld złotych.

    Więcej

  • Daniel Staroń po raz drugi pojedzie na World Chocolate Masters

    Daniel Staroń po raz drugi pojedzie na World Chocolate Masters

    17 kwietnia br. w łódzkiej Akademii Czekolady Barry Callebaut, po dwóch dniach zaciętej rywalizacji, Daniel Staroń wywalczył zwycięstwo i udział w prestiżowym konkursie World Chocolate Masters. Izabela Berendt zajęła 2. miejsce, tuż za nią uplasował się Jacek Kryszeń, a Mariusz Górecki zamknął tablicę wyników.

    Więcej

  • Receptury Iwony Niemczewskiej

    Receptury Iwony Niemczewskiej

    W gronie naszych autorów pojawiła się ciekawa osobowość. Z zawodu prawniczka, z zamiłowania - cukiernik, dodatkowo właścicielka restauracji "Z drugiej strony lustra". Dla swoich gości przygotowuje niepowtarzalne, czasem proste, na pewno nieprzesłodzone ciasta, desery i lody. Teraz jej małe arcydzieła można spotkać w MB!

    Więcej

  • STARTER dla małej lodziarni

    STARTER dla małej lodziarni

    Załóżmy, że masz nadwyżkę pieniędzy, którą chciałbyś ulokować w mały biznes. Na początek można zacząć od sezonowo działającej lodziarni. Poniżej prezentujemy STARTER dla początkującego w minibiznesie lodowym, począwszy od doboru miejsca, poprzez wybór sprzętu, adaptację lokalu, rejestrację zakładu, a kończąc na polisie OC.

    Więcej

  • E-wtopa

    E-wtopa

    W Polsce m-commerce (mobilne e-zakupy) nie robi furory. Oferty sklepów nie przewidziały tak szybkiego rozwoju gadżetów elektronicznych i nie przygotowały się na elektroniczną rewolucję, zafundowaną przez producentów telefonów i urządzeń mobilnych.

    Więcej