Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Cold Stamp – praliny formowane na zimno

    Cold Stamp – praliny formowane na zimno

    Od lat 40.-50. XX wieku zastosowanie niskich temperatur w technologii formowania czekoladowych korpusów okazało się przełomowe. Postęp jednak wciąż trwa i daje rozwiązania, które pozwalają zastąpić tradycyjne, nieekonomiczne techniki formowania korpusów pralin.

    Więcej

  • Kawowa alternatywa

    Kawowa alternatywa

    V60, chemex, aeropress, syphon – brzmi jak wyposażenie laboratorium. Tymczasem to wcale już nie takie nowe, ale dopiero zyskujące popularność w Polsce, akcesoria do zaparzania kawy. Potocznie nazywa się ją kawą „z przelewu” lub „dripem”.

    Więcej

  • Letni ogródek Cukierni Melba z elementami folkloru

    Od ubiegłego roku Cukiernia Melba z Krzeszowic (Małopolska) w sezonie letnim organizuje dziecięce „warsztaty ciasteczkowe”. W tym roku program imprez na krzeszowickim Rynku zyskał dodatkowy element: spotkania z folklorem i regionalnymi smakami z poszczególnych sołectw gminy Krzeszowice.

    Więcej

  • Formowanie, dozowanie i owijanie - cz. II - Maszyny do pakowania

    Formowanie, dozowanie i owijanie - cz. II - Maszyny do pakowania

    Znając specyfikę materiałów opakowaniowych, możliwości ich formowania, dozowania i owijania, przechodzimy do kolejnego tematu, który kończy szerokie zagadnienie systemów pakowania. Tym razem postaramy się uporządkować wiedzę z zakresu maszyn do pakowania stosowanych w branży piekarsko-cukierniczej.

    Więcej

  • Szlakiem Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

    Szlakiem Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

    Od maja br. w 13 regionach Polski odbywają się finały regionalne jednego z najważniejszych ogólnopolskich konkursów. Przypomnijmy zasady konkursu, sprawdźmy, gdzie jeszcze będzie można spróbować polskich regionalnych specjałów i kiedy odbędzie się Wielki Finał, podczas którego poznamy kolejne Perły polskich tradycji.

    Więcej

  • A.Blikle: franczyza na zasadach lean management

    A.Blikle: franczyza na zasadach lean management

    Dotychczasowe twarde zasady franczyzy nie sprawdzają się w dzisiejszych czasach – przyznaje Mark Forkun, prezes firmy A.Blikle. Dalszy rozwój własnej sieci w Polsce zamierza oprzeć na zasadzie wzajemnej współpracy, korzystnej zarówno dla franczyzodawcy, jak i franczyzobiorcy.

    Więcej

  • Nauka zawodu bez farsy

    Nauka zawodu bez farsy

    Reforma systemu edukacji z lat 1999-2002 zmarginalizowała status szkolnictwa zawodowego, powodując, że jest to obecnie najbardziej zacofany obszar w polskiej edukacji. Ma to odzwierciedlenie w malejącej liczbie młodzieży zainteresowanej wyborem tego typu ścieżki edukacyjnej.

    Więcej