Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Skarby daktyli, cz. I

    Skarby daktyli, cz. I

    Wydają się niepozornym składnikiem mieszanek bakaliowych, płatków müsli i jogurtów, ale w istocie są prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych i smaku. Ile możliwości dla cukierników, a nawet piekarzy, kryje się w daktylach? Poznaj ich historię, rodzaje, właściwości oraz szerokie zastosowanie nie tylko w cukiernictwie.

    Więcej

  • Świąteczny Plebiscyt tuż-tuż

    Świąteczny Plebiscyt tuż-tuż

    W ostatnim tygodniu listopada ruszy internetowy plebiscyt świąteczny "Receptury świąteczne”. Walka o laur i sympatię Czytelników będzie się toczyć w dwóch kategoriach: Receptura Mistrza, Receptura Ucznia.

    Więcej

  • Dzień Mistrza Szkolącego w Lublinie

    Dzień Mistrza Szkolącego w Lublinie

    Po raz czwarty Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie, z okazji Dnia Edukacji Narodowej, zorganizowała Dzień Mistrza Szkolącego. Uhonorowanie mistrzów szkolących uczniów w ramach praktycznej nauki zawodu odbyło się 12 października br. w Hotelu Vesaria w Lublinie.

    Więcej

  • Szkolenie dla producentów czekolady i wyrobów czekoladowych

    Szkolenie dla producentów czekolady i wyrobów czekoladowych

    22 października br. w firmie Jars odbędzie się szkolenie dla producentów czekolady i wyrobów czekoladowych. Zakres szkolenia obejmuje zagadnienia: migracyjnego wykwitu tłuszczu na powierzchni produktów czekoladowych oraz kontroli jakości sensorycznej czekolad i wyrobów czekoladowych.

    Więcej

  • Egzaminy zawodowe? Tak, ale jakie...

    Egzaminy zawodowe? Tak, ale jakie...

    Egzaminy zawodowe kończące zasadnicze szkoły zawodowe i technika postrzegane są przez uczniów jako bezwartościowa formalność. Potwierdzają to dane statystyczne, które pokazują, że coraz mniej absolwentów przystępuje do tej formy potwierdzania kwalifikacji zawodowych.

    Więcej

  • Mistrz Branży na październik

    Mistrz Branży na październik

    "Mistrz Branży" łączy ludzi. W październikowym wydaniu jeszcze więcej miejsca oddajemy Wam, rzemieślnikom czy osobom związanym z branżą. Co to oznacza? Więcej rozmów z branżą, więcej artykułów, w których młodzi rzemieślnicy prezentują swoje umiejętności i pasje. Nowe pomysły, nowe twarze i ten sam dobry "Mistrz Branży".

    Więcej

  • Chleb z dodatkiem trochę innej mąki

    Chleb z dodatkiem trochę innej mąki

    Trudno zaskakiwać konsumentów ciągle tymi samymi produktami wzbogacanymi „nieśmiertelnymi” dodatkami do żywności. Nie umniejszając oczywiście ich roli i wagi, zainteresowaliśmy się roślinami, które są rzadziej stosowane w przemyśle piekarskim, a którym wcale nie brakuje walorów. Czy są warte uwagi?

    Więcej