Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Co druga mała firma bez szans na kredyt

    Co druga mała firma bez szans na kredyt

    Polska jest europejskim liderem pod względem liczby firm wykluczonych z sektora bankowego z powodu złej historii kredytowej – wynika z danych Eurostatu. Można szacować, że z tego powodu co drugi polski przedsiębiorca nie ma szans na kredyt w banku.

    Więcej

  • Cream: 9 pokazów technologicznych na liniach Koenig, Rondo i Comas

    Cream: 9 pokazów technologicznych na liniach Koenig, Rondo i Comas

    Dni Otwarte w firmie Cream to od paru lat dobra okazja do porównania i pokazania możliwości różnych linii produkcyjnych dla piekarni i cukierni. W tym roku, 7-11 października, prezentacje skupiły się na ekonomicznych, prostych i wielofunkcyjnych liniach do produkcji bułek oraz chleba z firmy Koenig, Rondo oraz Comas.

    Więcej

  • Daniel Staroń wszystko zamieniłby w czekoladę

    Daniel Staroń wszystko zamieniłby w czekoladę

    28-30 października br. będziemy trzymali kciuki za Daniela Staronia podczas wielkiego finału World Chocolate Masters w Paryżu. Młody cukiernik ostatnie dni koncentruje się na przygotowaniach, a my przypominamy rozmowę, którą przeprowadziliśmy z nim w kwietniu tego roku, kiedy wywalczył przepustkę do finału.

    Więcej

  • STREFA MISTRZA - „Pieczywo w różnych odsłonach”

    STREFA MISTRZA - „Pieczywo w różnych odsłonach”

    Kiedy Strefa Mistrza zawitała na Targach BAKEPOL w Lublinie, w hali A od razu zapachniało pieczywem… Dodajmy: różnorodnym pieczywem wypiekanym w oparciu o sprawdzone receptury, ale też zupełnie nowe! Nie brakowało też przekąsek o wysokich walorach smakowych i odżywczych. Program Strefy obejmował również wykłady.

    Więcej

  • XI Warszawskie Święto Chleba za nami

    XI Warszawskie Święto Chleba za nami

    W niedzielę, 6 października br., Rynek Nowego Miasta w Warszawie zamienił się w kolorowy kiermasz tradycji, obrzędów dożynkowych, pieczywa i rękodzieła. Dopisała pogoda, dopisali mieszkańcy Warszawy oraz piekarze. W tym dniu pieczywo sprzedawało się na pniu!

    Więcej

  • Wkrótce potwierdzenie certyfikatów dla rogali świętomarcińskich

    Wkrótce potwierdzenie certyfikatów dla rogali świętomarcińskich

    W Poznaniu, jak co roku tydzień przed dniem św. Marcina, dowiemy się, które piekarnie i cukiernie otrzymają potwierdzenia uzyskania prawa do wytwarzania rogali świętomarcińskich - produktu regionalnego chronionego prawem UE. Uroczyste wręczenie potwierdzeń odbędzie się 4 listopada br. w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej.

    Więcej

  • Opinie o targach BAKEPOL

    Opinie o targach BAKEPOL

    Co Pan/Pani sądzi o targach BAKEPOL w Lublinie? Poniżej publikujemy opinie zaproszonych firm, które wystawiając się w Lublinie, dały duży kredyt zaufania organizatorom targów BAKEPOL. Teraz przyszedł czas na podsumowanie: co sądzą o nowej lokalizacji? czy spełniła ich oczekiwania? I czy warto wrócić do Lublina za 2 lata?

    Więcej

  • Skarby daktyli, cz. I

    Skarby daktyli, cz. I

    Wydają się niepozornym składnikiem mieszanek bakaliowych, płatków müsli i jogurtów, ale w istocie są prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych i smaku. Ile możliwości dla cukierników, a nawet piekarzy, kryje się w daktylach? Poznaj ich historię, rodzaje, właściwości oraz szerokie zastosowanie nie tylko w cukiernictwie.

    Więcej