Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • POLAGRA-TECH 2014 ‒ stawiamy na rozwój branży!

    POLAGRA-TECH 2014 ‒ stawiamy na rozwój branży!

    Targi to znakomita sposobność do tego, by spotkać się w gronie profesjonalistów, pozyskać dobre kontrakty i zdobyć nowego klienta. Za parę miesięcy, 28 września, Dniem Piekarza i Cukiernika, rozpocznie się Salon Technologii Piekarskich i Cukierniczych na targach POLAGRA-TECH 2014.

    Więcej

  • Odpad czy surowiec wtórny? (cz.II)

    Odpad czy surowiec wtórny? (cz.II)

    Problematyka dotycząca pieczywa wycofanego z obrotu oraz możliwości jego zagospodarowania zostały przedstawione w październikowym wydaniu „Mistrza Branży”. W niniejszym opracowaniu skupiono się w większym stopniu na technologicznych aspektach możliwości wtórnego przetworze­nia takiego pieczywa na różne cele.

    Więcej

  • Ważne informacje o GMO

    Ważne informacje o GMO

    GMO wciąż jest na kontrolowanym. Każdy producent, który zdecyduje się wprowadzić produkt zawie­rający organizmy modyfikowane genetycznie (GMO), musi mieć odpowiednią dokumentację. Jest też zobligowany do właściwego znakowania wprowadzonych na rynek artykułów spożywczych z GMO.

    Więcej

  • Tesco dla Szkół: Jak nie marnować żywności

    Tesco dla Szkół: Jak nie marnować żywności

    Co najmniej 1,6 tys. ton jedzenia ląduje rocznie w szkolnych koszach na śmieci – szacują nauczyciele biorący udział w programie Tesco dla Szkół. Dzieci wyrzucają głównie przygotowane w domu kanapki, wybierając zamiast tego słodycze i przekąski ze szkolnego sklepiku, oraz pozostałości po posiłkach na stołówce.

    Więcej

  • Czekoladowe perły – finał I Trendy Chocolate Chef

    Czekoladowe perły – finał I Trendy Chocolate Chef

    – Organizatorzy nowego konkursu cukierniczego „Trendy Chocolate Chef” chcieli pokazać, że czekolada ma nie tylko słodki smak i można ją zaaranżować na talerzu w niekonwencjonalny sposób, ale również zwrócić uwagę na tych, którzy robią to po mistrzowsku – pisze nasza korespondentka Aurora Czekoladowa prosto z Bydgoszczy.

    Więcej

  • Szkolenie Mistrza Branży: Znakowanie żywności nieopakowanej

    Szkolenie Mistrza Branży: Znakowanie żywności nieopakowanej

    Tuż po długim weekendzie, 6 maja, w Katowicach zorganizowaliśmy drugie szkolenie z cyklu "Znakowanie żywności". Tym razem nasza autorka, specjalistka ds. znakowania i bezpieczeństwa żywności, Wioletta Bogusz-Kaliś, skupiła się na zagadnieniu przekazania konsumentom informacji na temat żywności nieopakowanej.

    Więcej

  • Emocje i dobra kawa podczas Mistrzostw Polski Barista 2014

    Emocje i dobra kawa podczas Mistrzostw Polski Barista 2014

    Najpierw 8 maja br. w siedzibie Colours Of Coffee w Warszawie odbędą się eliminacje do Mistrzostw Polski Barista 2014 w Regionie Centralnym. Tydzień później, 23-24 maja, emocje sięgną zenitu podczas finału w warszawskim Soho Factory. Tym emocjom będą towarzyszyć atrakcje przygotowane dla miłośników kawy i herbaty.

    Więcej

  • Owoce kandyzowane

    Owoce kandyzowane

    Czy zastanawialiście się kiedyś, jak się robi kandyzowaną skór­kę pomarańczy, która właśnie topi się w lukrze świątecznego makowca, koloro­we kostki owoców w biszkoptowym keksie bądź na lodowym deserze?

    Więcej