Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Prostota jest szczytem wyrafinowania....

    Prostota jest szczytem wyrafinowania....

    W przypadku lodowego sushi Filippo Novelli i deserów Aleksandry Sowy ta prostota jest widoczna zarówno w użytych składnikach, formie, jak i sposobie przygotowania. Jak wygląda warsztat mistrzów z bliska, podpatrzyliśmy podczas szkolenia, zorganizowanego przez firmy Arlekino i Comprital. Po prostu dziecinnie proste...

    Więcej

  • Poznaj Warsztat Mistrzów: Sztuka i jakość w lodach rzemieślniczych

    Poznaj Warsztat Mistrzów: Sztuka i jakość w lodach rzemieślniczych

    Finezja, piękno wykonania i najwyższa jakość lodów - to wszystko złożyło się na cykl szkoleń "Poznaj Warsztat Mistrzów" z udziałem Filippo Novelli i Aleksandry Sowy, zorganizowanych przez Arlekino i Comprital. Pierwsze spotkanie odbyło się 5 maja br. w Gdańsku przy współpracy z firmą Nestor s.c.

    Więcej

  • POLAGRA-TECH 2014 ‒ stawiamy na rozwój branży!

    POLAGRA-TECH 2014 ‒ stawiamy na rozwój branży!

    Targi to znakomita sposobność do tego, by spotkać się w gronie profesjonalistów, pozyskać dobre kontrakty i zdobyć nowego klienta. Za parę miesięcy, 28 września, Dniem Piekarza i Cukiernika, rozpocznie się Salon Technologii Piekarskich i Cukierniczych na targach POLAGRA-TECH 2014.

    Więcej

  • Odpad czy surowiec wtórny? (cz.II)

    Odpad czy surowiec wtórny? (cz.II)

    Problematyka dotycząca pieczywa wycofanego z obrotu oraz możliwości jego zagospodarowania zostały przedstawione w październikowym wydaniu „Mistrza Branży”. W niniejszym opracowaniu skupiono się w większym stopniu na technologicznych aspektach możliwości wtórnego przetworze­nia takiego pieczywa na różne cele.

    Więcej

  • Ważne informacje o GMO

    Ważne informacje o GMO

    GMO wciąż jest na kontrolowanym. Każdy producent, który zdecyduje się wprowadzić produkt zawie­rający organizmy modyfikowane genetycznie (GMO), musi mieć odpowiednią dokumentację. Jest też zobligowany do właściwego znakowania wprowadzonych na rynek artykułów spożywczych z GMO.

    Więcej

  • Tesco dla Szkół: Jak nie marnować żywności

    Tesco dla Szkół: Jak nie marnować żywności

    Co najmniej 1,6 tys. ton jedzenia ląduje rocznie w szkolnych koszach na śmieci – szacują nauczyciele biorący udział w programie Tesco dla Szkół. Dzieci wyrzucają głównie przygotowane w domu kanapki, wybierając zamiast tego słodycze i przekąski ze szkolnego sklepiku, oraz pozostałości po posiłkach na stołówce.

    Więcej

  • Czekoladowe perły – finał I Trendy Chocolate Chef

    Czekoladowe perły – finał I Trendy Chocolate Chef

    – Organizatorzy nowego konkursu cukierniczego „Trendy Chocolate Chef” chcieli pokazać, że czekolada ma nie tylko słodki smak i można ją zaaranżować na talerzu w niekonwencjonalny sposób, ale również zwrócić uwagę na tych, którzy robią to po mistrzowsku – pisze nasza korespondentka Aurora Czekoladowa prosto z Bydgoszczy.

    Więcej