Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Bez glutenu, bez nabiału, ze smakiem!

    Bez glutenu, bez nabiału, ze smakiem!

    Ile jest osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać nabiału czy glutenu? Trudno powiedzieć, ale ta marginalna grupa konsumentów sukcesywnie rozrasta się, głównie w wiel­kich miastach Polski.

    Więcej

  • Jak smakuje zawartość doniczki? – relacja z XI Festiwalu Dobrego Smaku

    Jak smakuje zawartość doniczki? –  relacja z XI Festiwalu Dobrego Smaku

    XI edycja łódzkiego Festiwalu Dobrego Smaku przyciągnęła tłumy i zachwyciła zarówno jurorów, jak i Łodzian. W ciągu 3 dni rozdano 50 tysięcy festiwalowych dań oraz deserów. Który deser okazał się najlepszy podczas gali w Hotelu Double Tree by Hilton oraz czym zaskoczyło festiwalowe menu – sprawdzała Aurora Czekoladowa.

    Więcej

  • Efood i wiesz, co jesz?

    Efood  i wiesz, co jesz?

    W lutym 2013 r. firma Birds of Fire wprowadziła na rynek aplikację Efood. Umożliwia ona konsumentom analizę produktów pod kątem zastosowanych substancji dodatkowych i ich wpływu na ludzkie zdrowie. Aplikacja wciąż budzi kontrowersje i sprzeciw Polskiej Federacji Producentów Żywności.

    Więcej

  • Wypieki w wersji wegańskiej

    Wypieki w wersji wegańskiej

    Wegetarianie unikają jedzenia nie tylko mięsa czy ryb, ale także żelatyny, lecytyny czy podpuszczki. Weganie, jako odłam radykal­ny w swoich wyrzeczeniach, dodatkowo rezygnują ze spożywania jajek, mleka oraz miodu. Ale i weganom, i wegetarianom trudno wyrzec się wypieków na słodko.

    Więcej

  • Z Łopacińskimi dookoła świata - przystanek Gwatemala

    Z Łopacińskimi dookoła świata - przystanek Gwatemala

    Zapraszamy na relacje z podróży dookoła świata sympatycznej rodziny Łopacińskich z Torunia, w której nie zabraknie gastronomicznych ciekawostek. Jak wygląda chleb w Afryce, a jak go wypieką ludzie w Peru? Jakie ciastka lubią dzieci w Australii, a jakie w Rosji? Część I - Gwatemala, czyli tortilla, awokado i czarna fasola.

    Więcej

  • Problematyka dystrybucji żywności

    Problematyka dystrybucji żywności

    18 czerwca br. w Akademii im. Leona Kuźmińskiego odbyła się konferencja naukowa "Dystrybucja żywności – problemy prawne", zorganizowana z inicjatywy Centrum Prawa Żywnościowego. Tematyka spotkania wywołała szerokie zainteresowanie zarówno przedsiębiorców, jak i organizacji branżowych.

    Więcej

  • Nowelizacja prawa antymonopolowego

    Nowelizacja prawa antymonopolowego

    Prezydent podpisał nowelizację ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów. Pozwoli ona na lepszą ochronę konsumentów oraz skuteczniejsze wykrywanie praktyk ograniczających konkurencję. Wprowadza również szereg zmian korzystnych dla przedsiębiorców – informuje Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

    Więcej

  • Systemowe oczyszczanie powietrza - BÄRO

    Systemowe oczyszczanie powietrza - BÄRO

    Dezynfekcja w technologii UV-C - bez chemikaliów. Przenoszone w powietrzu mikroorganizmy, takie jak chorobotwórcze drobnoustroje, bakterie, grzyby i wirusy mogą wywołać problemy zdrowotne u ludzi i skazić surowce oraz świeże artykuły spożywcze w produkcji żywności - co prowadzi do przedwczesnego zepsucia.

    Więcej

  • Piekarzu, weź udział w konkursie na „Rzeźbę Piekarską”

    Piekarzu, weź udział w konkursie na „Rzeźbę Piekarską”

    W Jaworze, w dniach 29-31 sierpnia, odbędzie się Święto Chleba i Piernika pod honorowym patronatem Małżonki Prezydenta RP Pani Anny Komorowskiej. To tutaj rozstrzygnie się jedyny w swoim rodzaju konkurs dla piekarzy - konkurs na Rzeźbę Piekarską. Organizatorzy czekają na zgłoszenia piekarzy z całej Polski!

    Więcej