Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Trzeba zadać sobie trud - rozmowa z biopiekarzem Bogdanem Smolorzem

    Trzeba zadać sobie trud - rozmowa z biopiekarzem Bogdanem Smolorzem

    Biopiekarnia to trudny i mało znany obszar, w którym działa małe grono producentów. Łączy nas nie tylko specyfika produkcji, ale podobny sposób myślenia – nie ma w nas pędu do maksymalnego rozwoju. My nie chcemy się rozwijać, żeby otwierać 5-10 sklepów i jeszcze więcej czy zaopatrywać 200 czy 400 sklepów.

    Więcej

  • Kreowanie współczesnej innowacji

    Kreowanie  współczesnej innowacji

    Jak sprostać nowym wyzwaniom, stawianym przez konsumentów? Eksperci podpowiadają, że źródłem sukcesu jest innowacyjność i podkreślają ścisły związek miedzy innowacyjnością a przedsiębiorczo­ścią. Jak należy rozumieć „innowacyjność”, a jak „przedsiębiorczość”?

    Więcej

  • Projekt „Polskie rzemiosło w drodze do Europy”

    Projekt „Polskie rzemiosło w drodze do Europy”

    Cech Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości w Katowicach, w partnerstwie ze Śląskim Cechem Rzeźników i Wędliniarzy w Katowicach, realizuje w ramach programu ”Uczenie się przez całe życie”, projekt "Polskie rzemiosł w drodze do Europy".

    Więcej

  • Święto Chleba i Piernika w Jaworze

    Święto Chleba i Piernika w Jaworze

    Pod koniec sierpnia (29-31.08) Jawor będzie gościć najlepszych polskich piekarzy i cukierników! Trzydniowa impreza, wypełniona bogactwem smaków, gatunków i metod wypiekania chleba, ciast i pierników, połączy najwyższy kunszt piekarniczy z historią i staropolską tradycją.

    Więcej

  • Bez glutenu, bez nabiału, ze smakiem!

    Bez glutenu, bez nabiału, ze smakiem!

    Ile jest osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać nabiału czy glutenu? Trudno powiedzieć, ale ta marginalna grupa konsumentów sukcesywnie rozrasta się, głównie w wiel­kich miastach Polski.

    Więcej

  • Jak smakuje zawartość doniczki? – relacja z XI Festiwalu Dobrego Smaku

    Jak smakuje zawartość doniczki? –  relacja z XI Festiwalu Dobrego Smaku

    XI edycja łódzkiego Festiwalu Dobrego Smaku przyciągnęła tłumy i zachwyciła zarówno jurorów, jak i Łodzian. W ciągu 3 dni rozdano 50 tysięcy festiwalowych dań oraz deserów. Który deser okazał się najlepszy podczas gali w Hotelu Double Tree by Hilton oraz czym zaskoczyło festiwalowe menu – sprawdzała Aurora Czekoladowa.

    Więcej

  • Efood i wiesz, co jesz?

    Efood  i wiesz, co jesz?

    W lutym 2013 r. firma Birds of Fire wprowadziła na rynek aplikację Efood. Umożliwia ona konsumentom analizę produktów pod kątem zastosowanych substancji dodatkowych i ich wpływu na ludzkie zdrowie. Aplikacja wciąż budzi kontrowersje i sprzeciw Polskiej Federacji Producentów Żywności.

    Więcej

  • Wypieki w wersji wegańskiej

    Wypieki w wersji wegańskiej

    Wegetarianie unikają jedzenia nie tylko mięsa czy ryb, ale także żelatyny, lecytyny czy podpuszczki. Weganie, jako odłam radykal­ny w swoich wyrzeczeniach, dodatkowo rezygnują ze spożywania jajek, mleka oraz miodu. Ale i weganom, i wegetarianom trudno wyrzec się wypieków na słodko.

    Więcej

  • Z Łopacińskimi dookoła świata - przystanek Gwatemala

    Z Łopacińskimi dookoła świata - przystanek Gwatemala

    Zapraszamy na relacje z podróży dookoła świata sympatycznej rodziny Łopacińskich z Torunia, w której nie zabraknie gastronomicznych ciekawostek. Jak wygląda chleb w Afryce, a jak go wypieką ludzie w Peru? Jakie ciastka lubią dzieci w Australii, a jakie w Rosji? Część I - Gwatemala, czyli tortilla, awokado i czarna fasola.

    Więcej