Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Tańsze zboża, minimalne spadki cen mąki i pieczywa

    Tańsze zboża, minimalne spadki cen mąki i pieczywa

    Ceny zbóż są coraz niższe. W ciągu miesiąca tona pszenicy konsumpcyjnej potaniała o 100 zł, a paszowej – o 150 zł. Tegoroczne zbiory mają być nawet kilkanaście procent wyższe niż przed rokiem. To może przełożyć się na spadki cen mąki i pieczywa, ale zdaniem analityków będą one minimalne – podaje Agencja Informacyjna Newseria.

    Więcej

  • Pieczywo dla seniorów

    Pieczywo dla seniorów

    Szacuje się, że odsetek ludzi powyżej 65. roku życia w 2035 r. będzie wynosić aż 23%. Warto więc stworzyć specjalną linię produktów spożywczych dla osób starszych, uwzględniając ich prefe­rencje żywieniowe, stan zdrowia czy sytuację ekonomiczną.

    Więcej

  • 2 mln zł pożyczki na innowacje

    2 mln zł pożyczki na innowacje

    Przedsiębiorcy z sektora MSP mogą ubiegać się w PARP nawet o 2 mln zł korzystnie oprocentowanej pożyczki. Warunek? Pieniądze muszą zostać przeznaczone na realizację inwestycji o innowacyjnym charakterze.

    Więcej

  • Nowoczesne lody tradycyjne

    Nowoczesne lody tradycyjne

    Jak pogodzić wysokie zaufanie klientów do rzemiosła z faktem, że lody rzemieślnicze wciąż nie są marką rozpoznawalną samą w sobie? Gdzie jest potencjał innowacyjności lodów rzemieślniczych, który będzie korespondował z potrzebami współczesnego konsumenta?

    Więcej

  • Słodkie i piekarnicze targi w Katowicach

    Słodkie i piekarnicze targi w Katowicach

    VI Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie SweetTARGi, 28 lutego – 2 marca 2015.
    W tym terminie odbędzie się najważniejsze w Polsce południowej wydarzenie targowe dedykowane branży cukierniczej, piekarniczej i lodziarskiej. Będzie to już szóste spotkanie specjalistów tych branż na Śląsku.

    Więcej

  • Wokół piekarni - plan zagospodarowania terenu (cz. III)

    Wokół piekarni - plan zagospodarowania terenu (cz. III)

    Jak wybrać optymalną działkę pod piekarnię – na to pytanie dość wyczerpująco odpowiedziałem w innych artykułach. Teraz musimy określić, co – oprócz piekarni – powinno się znaleźć na naszym terenie, czyli jak najlepiej zagospodarować działkę pod nową inwestycję.

    Więcej

  • Odzież ochronna pod ścisłym nadzorem

    Odzież ochronna  pod ścisłym nadzorem

    Stosowanie standardów Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) w zakładach branży spożywczej gwarantuje konsumentom pewność co do jakości wytwa­rzanego produktu. Główną zasadą GMP jest wykluczenie z procesu produk­cyjnego wszelkich działań przypadkowych oraz zapewnienie, że proces ten przebiegł zgodnie z określonymi procedurami.

    Więcej