Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Podziel się chlebem

    Podziel się chlebem

    Jeżeli jesteś producentem, importerem lub dystrybutorem żywności, zachęcamy do włączenia się w działalność Banków Żywności poprzez przekazywanie darowizn żywnościowych lub finansowych, które wspierają aktywność organizacji w efektywnym niesieniu pomocy i zwiększają jej potencjał.

    Więcej

  • Fermentacja w piekarni

    Fermentacja w piekarni

    Procesy fermentacji mają duży wpływ na kształtowanie smaku i zapachu chleba. Ich upraszczanie lub pomijanie na pewno odbija się na odbieraniu przez konsumenta dobrej jakości pieczywa. Chcąc się wyróżnić, warto wziąć pod uwagę jakość prowadzonej fermentacji lub rozważyć użycie gotowych naturalnych zakwasów.

    Więcej

  • Na kłopoty obcokrajowiec?

    Na kłopoty obcokrajowiec?

    Deficyt kadr jest zauważalny szczególnie w średnich i dużych firmach piekarskich. Nawet hipermarkety zgłaszają zapotrzebowanie na piekarzy „odpiekających” zamrożony produkt. W tej sytuacji polscy producenci rozglądają się za pracownikami za naszą wschodnią granicą.

    Więcej

  • Surfować po chleb

    Surfować po chleb

    Szacuje się, że do końca 2011 roku na zakupy w samych sklepach internetowych, nie wliczając aukcji, wydamy prawie 8 mld zł. Klienci dokonują zakupów przez Internet coraz częściej, a to wpływa na zwiększającą się liczbę nowych sklepów internetowych. Dla jakich firm wejście w obszar tego rynku będzie najlepszym rozwiązaniem?

    Więcej

  • Ceny jaj coraz wyższe

    Ceny jaj coraz wyższe

    Przynajmniej 30-proc. wzrost cen jaj zapowiada minister Sawicki w związku z koniecznością wymiany klatek dla kur. Nowe klatki mają obowiązywać już od 1 stycznia 2012 r.

    Więcej

  • Potrzebna promocja chleba

    Potrzebna promocja chleba

    Maciej Mielczarski, przewodniczący Krajowej Rady Piekarzy i Cukierników, wzorem branży mięsnej czy mleczarskiej chce, by pieczywo miało promocję z prawdziwego zdarzenia, czyli kampanię promocyjną na skalę ogólnopolską. Tylko kto ma to finansować? Parę propozycji padło podczas V Konferencji Piekarskiej.

    Więcej

  • Kurs dla instruktora praktycznej nauki zawodu

    Trwa rekrutacja uczestników do grudniowej edycji kursu pedagogicznego dla instruktorów praktycznej nauki zawodu, organizowanego przez Izbę Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach.

    Więcej

  • Bez wychodzenia z domu

    Bez wychodzenia z domu

    Już ruszył HACCP ONLINE, czyli platforma dla wszystkich przedsiębiorców z branży spożywczej, którzy nie mają czasu na zewnętrzne szkolenia i przygotowanie wymaganej dokumentacji z HACCP

    Więcej

  • Etykieta na nowo

    Za 3 lata wejdą w życie unijne przepisy, które regulują zakres informacji na etykietach wyrobów - poinformował podczas V Konferencji Piekarskiej (8 listopada) główny inspektor IJHAR-S Stanisław Kowalczyk.

    Więcej