Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Podejrzane barwniki w normie

    1655 kontroli, głównie w szkolnych sklepikach, przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna w całym kraju. Kontrola dotyczyła znakowania barwników na artykułach spożywczych w związku z niedawną aferą wokół słodyczy, które nie pozostawały bez wpływu na zachowanie uczniów. Efekt: w świetle obowiązującego prawa wszystko jest OK.

    Więcej

  • Kampania Cukru Królewskiego

    Kampania Cukru Królewskiego

    Z końcem listopada rusza świąteczna kampania Cukru Królewskiego promująca innowacyjne produkty przeznaczone do wypieków, usprawniające pracę w kuchni. Działania reklamowe obejmą telewizję, prasę konsumencką i branżową.

    Więcej

  • W grudniu żywność zdrożeje

    W końcu grudnia wzrost cen żywności wyniesie od 4 do 6 proc. - przewidują eksperci zajmujący się rolnictwem i gospodarką żywnościową w IERiGŻ.

    Więcej

  • Cukierki jak dopalacze

    Cieszyński sanepid znalazł w szkolnych sklepikach słodycze, które mogą działać na dzieci jak dopalacze. Są sprzedawane legalnie - podała wyborcza.biz.

    Więcej

  • Kosztowna uprawa zbóż

    Kosztowna uprawa zbóż

    Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prognozują, że w 2013 r. zmniejszy się dynamika przychodów z produkcji zbóż, zwiększą się koszty ich uprawy. Najkorzystniejsza nadal będzie produkcja pszenicy.

    Więcej

  • 15. Świąteczna Zbiórka Żywności

    15. Świąteczna Zbiórka Żywności

    Już po raz 15. Banki Żywności organizują Świąteczną Zbiórkę Żywności – ogólnopolską kampanię, która każdemu daje szansę pomóc najbardziej potrzebującym. Akcja jest też skierowana nie tylko do konsumentów, ale też do producentów żywności.

    Więcej

  • Podziel się chlebem

    Podziel się chlebem

    Jeżeli jesteś producentem, importerem lub dystrybutorem żywności, zachęcamy do włączenia się w działalność Banków Żywności poprzez przekazywanie darowizn żywnościowych lub finansowych, które wspierają aktywność organizacji w efektywnym niesieniu pomocy i zwiększają jej potencjał.

    Więcej

  • Fermentacja w piekarni

    Fermentacja w piekarni

    Procesy fermentacji mają duży wpływ na kształtowanie smaku i zapachu chleba. Ich upraszczanie lub pomijanie na pewno odbija się na odbieraniu przez konsumenta dobrej jakości pieczywa. Chcąc się wyróżnić, warto wziąć pod uwagę jakość prowadzonej fermentacji lub rozważyć użycie gotowych naturalnych zakwasów.

    Więcej