Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Torty u Toty

    Torty u Toty

    Tort – korona sztuki cukierniczej. Kilkupiętrowy. Wielosmakowy. Ozdobiony tak pięknie i bogato, że może konkurować z suknią panny młodej. A gdyby tak zrezy­gnować z tych warstw lukru? I kolejnych warstw biszkoptu. A nawet i samego biszkoptu? Czy to jeszcze będzie tort? Owszem! I to jaki!

    Więcej

  • Certyfikacja produktów BIO

    Certyfikacja produktów BIO

    W związku z coraz większą różnorodnością produktów żywnościowych wprowadzonych na rynek konsumenci oczekują czytelnych i wyczerpujących informacji na temat ich jakości i pochodzenia. Taką funkcję „przewodnika” mają spełnić znaki podkreślające wyższą jakość oznakowanego produktu.

    Więcej

  • Chleb Krajan – podwójny złoty medalista!

    Chleb Krajan – podwójny złoty medalista!

    To już drugi złoty medal, który w tym roku zdobył Chleb Krajan – 30% mieszanka mączna z błonnikiem i słonecznikiem. Produkt firmy Eco-Trade najpierw zdobył uznanie profesjonalistów podczas targów Polagra-Tech 2014, teraz zyskał sympatię konsumentów miażdżącą liczbą głosów. Gratulujemy!

    Więcej

  • Zagłosuj w 3. Plebiscycie Receptur Świątecznych

    Zagłosuj w 3. Plebiscycie Receptur Świątecznych

    O północy, 25 listopada 2014 r., zaczął działać system zliczający głosy w Plebiscycie „Receptury świąteczne”. W tym roku do wyboru jest aż 40 smakowitych receptur Mistrzów i Uczniów. Weź udział w głosowaniu. Nagrody czekają zarówno dla głosujących, jak i dla uczestników Plebiscytu! Jest o co walczyć.

    Więcej

  • Cukiernik zbiera fundusze społeczne na cukierenkę

    Cukiernik zbiera fundusze społeczne na cukierenkę

    Crowdfunding to coraz częściej spotykany sposób na pozyskanie funduszy niezbędnych do rozkręcenia własnego biznesu. Z tej formy finansowania postanowił skorzystać również jeden z cukierników, Jarosław Dyniewicz. Na platformie ideowi.pl stara się zgromadzić środki na otwarcie stacjonarnej cukierni „AleTort”.

    Więcej

  • Jak obniżyć zawartość cukru w cukrze – czyli o słodyczach typu Sugar Free

    Jak obniżyć zawartość  cukru w cukrze  – czyli o słodyczach typu Sugar Free

    Naukowcy wciąż spierają się o zdrowotność produktów, w których cukier został zastąpiony przez różnego rodzaju substancje słodzące. Na prawie wszystkich tych substancjach przeprowadzono badania w celu sprawdzenia ich oddziaływania na organizm ludzki, ale w wielu z nich wciąż otrzymuje się rezultaty ich reakcji na człowieka.

    Więcej

  • Rynek ekopieczywa jak dobry chleb – rośnie powoli

    Rynek ekopieczywa jak dobry chleb – rośnie powoli

    Przybywa konsumentów żywno­ści ekologicznej, rynek rośnie w tempie ok. 25% rocznie. Zielony trend nie omija produk­tów piekarniczych i cukierni­czych. Tworzy się atrakcyjna nisza, ale by ją zagospodaro­wać, potrzeba sporo wiedzy, rozwagi i determinacji.

    Więcej

  • Będą duże zmiany w obsłudze podatników przez urzędy skarbowe

    Będą duże zmiany w obsłudze podatników przez urzędy skarbowe

    Od 2016 r. w urzędzie skarbowym będzie można nie tylko rozliczyć podatki oraz otrzymać konieczne zaświadczenia, ale także zarejestrować firmę i złożyć dokumenty do ZUS – wynika z projektu ustawy o administracji podatkowej. Przedsiębiorcy prowadzący działalność krócej niż 18 miesięcy do pomocy dostaną asystenta.

    Więcej

  • Słodka rewolucja w Pijalniach Czekolady E.Wedel

    Słodka rewolucja w Pijalniach Czekolady E.Wedel

    Nadchodzi czas zaskakujących smaków w Pijalniach Czekolady E.Wedel. Doskonale znana czekolada wedlowska, już w połowie listopada wystąpi w zupełnie nowych odsłonach. W menu znajdą się przede wszystkim propozycje stworzone specjalnie z myślą o amatorach słodkich przyjemności, idealne na każdą porę dnia.

    Więcej