Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Doskonalenie wrażliwości sensorycznej zespołu sensorycznego

    Sprawdź, jaka jest różnica między oceną organoleptyczną a sensoryczną? Co wpływa na wyniki analizy sensorycznej? Jak zdiagnozować daltonizm smakowy? Ile rozróżniasz barw? Więcej dowiesz się i przetestujesz podczas szkolenia organizowanego przez firmę JARS - 17 kwietnia!

    Więcej

  • Szukamy odpowiedzi, inspiracji i angażujemy branżę

    Szukamy odpowiedzi, inspiracji i angażujemy branżę

    Dlaczego Piotr Koperski nie został mechanikiem? Kto ma płacić za kontrole urzędowe: państwo czy producenci żywności? Jak ograniczyć polepszacze w chlebie? Ile kosztuje lekceważenie odpadów w naszej branży? I najważniejsze pytanie w tym wydaniu, inicjujące dyskusję: jaki jest ideał czystej etykiety?

    Więcej

  • Jak w MAMZ-ie robili sobie jaja z czekolady

    Jak w MAMZ-ie robili sobie jaja z czekolady

    To, że z czekoladą można sobie robić niezłe jaja, przekonali się uczniowie podczas szkolenia zorganizowanego w ramach Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego. Zabawa była przednia, bo prowadzona przez Daniela Waliszewskiego i Roberta Zycha z firmy EcoTrade.

    Więcej

  • Odszedł Bogdan Broda

    Odszedł Bogdan Broda

    10 kwietnia zmarł wybitny wielkopolski cukiernik Pan Bogdan Broda.
    Uroczystości pogrzebowe związane z odejściem śp. Bogdana Brody odbędą się w sobotę 14 kwietnia.

    Więcej

  • Idea(ł) czystej etykiety

    O czystej etykiecie mówi się dużo. Sęk w tym, że ludzie, używając tego samego pojęcia, myślą czasem o czymś zupełnie innym. Sytuację utrudnia fakt, że w przepisach prawnych nie ma takiego pojęcia.

    Więcej

  • Zapraszamy do dyskusji - czysta etykieta

    Zapraszamy do dyskusji - czysta etykieta

    Jak rozumieć czystą etykietę i jakie są jej granice? Które działania producenta (żywności, dodatków do żywności) są zgodne z jej zasadami, a które naruszają je bezpardonowo? Zapraszamy do dyskusji w portalu i na łamach "Mistrza Branży".

    Więcej

  • Nowy przewodniczący KRPiC

    Nowy przewodniczący KRPiC

    Od 19 marca br. Krajowa Rada Piekarstwa i Cukiernictwa ma nowego przewodniczącego. Miejsce po ustępującym Macieju Mielczarskim zajął Jarosław Gajda, znany radomski cukiernik i piekarz.

    Więcej

  • Elektroniczne cenówki w Tesco

    Elektroniczne cenówki w Tesco

    Sieć Tesco planuje modernizację systemu sprzedażowego. Chodzi o elektroniczne cenówki - rozwiązanie, które ma wyeliminować błędy w informacjach między cenami na półkach a kasami, a także obniżyć koszty działania placówek - informuje portalspozywczy.pl

    Więcej

  • Lodowe inspiracje 2012

    Lodowe inspiracje 2012

    Mimo że spożycie lodów w Polsce systematycznie rośnie, to mało który ekspert wierzy, że lody szybko skończą z sezonowością. Chyba że zmieni się podejście do promocji lodów, a przede wszystkim podejście polskich konsumentów do zachodnich trendów.

    Więcej