Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Karnawał czas zacząć!

    Karnawał czas zacząć!

    Karnawał, z włoskiego carnevale, dosłownie oznacza „pożegnanie mięsa”. Dla ludzi na całym świecie oznacza dobrą zabawę, tańce, śpiewy i wszystko, co sprawia przy­jemność. A czymże byłyby chwile przyjemności bez odrobiny słodyczy?

    Więcej

  • Pistacja – zielony migdał

    Pistacja  – zielony migdał

    Co prawda sezon wiosenno-letni to czas na świeże, dojrzewające w słońcu owoce i warzywa, ale w przypadku orzechów każda pora roku jest dobra. Zwłaszcza dla pistacji, która z wielu względów zasługuje na miano królowej wśród orzechów.

    Więcej

  • Karmelowa Baletnica

    Karmelowa Baletnica

    "To jedna z ciekawszych prac, które udało mi się do tej pory wykonać i którą na zawsze zapamiętam. Dlaczego? Podczas Mistrzostw Świata Młodych Cukierników w Sao Paulo, w listopadzie 2013 r., nie starczyło mi czasu, żeby ją dokończyć. Po paru miesiącach przygotowałem ją ponownie, specjalnie dla Czytelników „Mistrza Branży”."

    Więcej

  • Karmel – płynna przyjemność

    Karmel  – płynna przyjemność

    Złocisty kolor, ciągnąca się konsy­stencja i delikatny posmak mleka – tak najczęściej opisujemy karmel stanowiący wypełnienie pralin, czekolad, batonów i wypie­ków, a także polew do lodów czy gofrów. Podbija nasze kubki smakowe swoją wyrazistością i delikatnością. Szczególnym uznaniem cieszy się na rynku brytyjskim i francuskim.

    Więcej

  • Jak z bajki

    Jak z bajki

    „Małe dziecko – mały kłopot..., duże dziec­ko – duży kłopot” – niestety w przypadku tortów ta zasada nie działa. Im młodszy malec, tym trudniej jest dokładnie sprecy­zować jego tortowe upodobania. A najgo­rzej, gdy nasz mały zjadacz tortów jeszcze nie mówi! Jak dowiedzieć się, jaki jest jego wymarzony tort?

    Więcej

  • Miesienie ciasta chlebowego – praktyczne uwagi

    Miesienie ciasta chlebowego  – praktyczne uwagi

    Wytwarzanie ciasta ma wpływ zarówno na dalszy przebieg procesu technologicznego, jak i na jakość uzyskanych wyrobów. W szerokim znaczeniu proces wytwarzania ciasta obejmuje dozowanie surow­ców, tworzenie zaczynów i ciast, fermentację półproduktów i ciasta oraz dzielenie ciasta na kęsy.

    Więcej

  • Do Siego Roku !!!!!!

    Do Siego Roku !!!!!!

    W nowym 2015 Roku Życzymy wszystkim szczęścia w życiu osobistym i wielu zawodowych sukcesów.
    Wasz producent - Magorex.

    Więcej

  • Szkolenia: dekorowanie tortów po włosku

    Szkolenia: dekorowanie tortów po włosku

    Mary Presicci, Lucia Simeone oraz Kristina Rado – to trzy znane, utalentowane włoskie dekoratorki tortów, które już za parę miesięcy pojawią się w Opolu z indywidualnym programem szkoleń. Warsztaty odbędą się w Akademii Wolnego Czasu. Serdecznie zapraszamy!

    Więcej