Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Młode Talenty - Expo Sweet 2015

    Młode Talenty - Expo Sweet 2015

    Już po raz czwarty przedstawiamy 12 finałowych drużyn na Expo Sweet. Kim są? Co lubią? Gdzie i pod czyim kierownictwem zdobywają doświadczenie? Kto ich wspiera?

    Więcej

  • Artystycznie, ambitnie i pikantnie...

    Artystycznie, ambitnie i pikantnie...

    O lodach inaczej – czyli artystyczna wizja perfekcyjnych smaków i emocji w lodach według Leonardo Ceschina. Joanna Klimas-Profus – czy właśnie nadszedł najważniejszy moment w jej karierze? Gdzie w Polsce brakuje producentów biochleba? Trendy 2015 w tortach, lodach i deserach oraz pikantne pomysły na walentynki.

    Więcej

  • Angry Bird Cake

    Angry Bird Cake

    – Są okrągłe i fajnie się wystrzelają – powiedział pewien 7-letni dżen­telmen, pytany o to, dlaczego lubi Angry Birds. A ja lubię je za to, że można je przygotować na wiele sposobów. Skoro Angry Birds są na topie, zapraszam na krótką lekcję z Angry Birds na torcie.

    Więcej

  • Weronika Stimma i Michał Palarczyk na 5. miejscu

    Weronika Stimma i Michał Palarczyk na 5. miejscu

    17-18 stycznia br. we włoskim Rimini odbyły się Mistrzostwa Świata Młodych Cukierników, w których Polskę reprezentowali Weronika Stimma i Michał Palarczyk. Choć młodzi Polacy spisali się na medal i dali z siebie wszystko, nie przebili się przez koalicję Japończyków, Francuzów i Tajwańczyków.

    Więcej

  • Anna Daraż zdradza nam swoje plany

    Anna Daraż zdradza nam swoje plany

    …plany związane ze szkoleniami w zakresie dekorowania tortów w stylu angielskim. Choć znana dekoratorka nie przedłużyła współpracy z firmą Modecor i już nie występuje jako ambasador włoskiej marki w Polsce, to rok 2015 za powiada się dla niej równie pracowicie.

    Więcej

  • Zakwasy piekarskie, czyli prawdziwa natura chleba – cz. I

    Zakwasy piekarskie,  czyli prawdziwa natura chleba  – cz. I

    Zakwasy piekarskie to gotowe preparaty, które ułatwiają proces produkcji pieczywa, zawierające dzikie drożdże, bakterie wytwa­rzające kwas mlekowy oraz kwas octowy. Umożliwiają przygotowanie ciasta w łatwy i szybki sposób, które bez użycia zakwasu musia­łoby być poddawane długotrwałej fermentacji.

    Więcej