V Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO
Impreza odbędzie się 4-5 lutego 2015r. w Centrum Wystawienniczo-Kongresyjnym AmberExpo w Gdańsku
Impreza odbędzie się 4-5 lutego 2015r. w Centrum Wystawienniczo-Kongresyjnym AmberExpo w Gdańsku
Już po raz czwarty przedstawiamy 12 finałowych drużyn na Expo Sweet. Kim są? Co lubią? Gdzie i pod czyim kierownictwem zdobywają doświadczenie? Kto ich wspiera?
O lodach inaczej – czyli artystyczna wizja perfekcyjnych smaków i emocji w lodach według Leonardo Ceschina. Joanna Klimas-Profus – czy właśnie nadszedł najważniejszy moment w jej karierze? Gdzie w Polsce brakuje producentów biochleba? Trendy 2015 w tortach, lodach i deserach oraz pikantne pomysły na walentynki.
– Są okrągłe i fajnie się wystrzelają – powiedział pewien 7-letni dżentelmen, pytany o to, dlaczego lubi Angry Birds. A ja lubię je za to, że można je przygotować na wiele sposobów. Skoro Angry Birds są na topie, zapraszam na krótką lekcję z Angry Birds na torcie.
Nadchodzi Tłusty Czwartek – wypróbuj marmolady z owoców z polskich upraw i sadów!
Największe w regionie targi cukiernicze, piekarnicze i lodziarskie odbędą się w Katowicach w dniach od 28 lutego do 2 marca.
17-18 stycznia br. we włoskim Rimini odbyły się Mistrzostwa Świata Młodych Cukierników, w których Polskę reprezentowali Weronika Stimma i Michał Palarczyk. Choć młodzi Polacy spisali się na medal i dali z siebie wszystko, nie przebili się przez koalicję Japończyków, Francuzów i Tajwańczyków.
…plany związane ze szkoleniami w zakresie dekorowania tortów w stylu angielskim. Choć znana dekoratorka nie przedłużyła współpracy z firmą Modecor i już nie występuje jako ambasador włoskiej marki w Polsce, to rok 2015 za powiada się dla niej równie pracowicie.
Już po raz siódmy etap wojewódzki Turnieju na Najlepszego ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz odbył się w Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni. 13 stycznia br. najlepsi uczniowie ze szkół województwa wielkopolskiego przystąpili do turniejowej rywalizacji.
Zakwasy piekarskie to gotowe preparaty, które ułatwiają proces produkcji pieczywa, zawierające dzikie drożdże, bakterie wytwarzające kwas mlekowy oraz kwas octowy. Umożliwiają przygotowanie ciasta w łatwy i szybki sposób, które bez użycia zakwasu musiałoby być poddawane długotrwałej fermentacji.