Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • V jak Valrhona

    V jak Valrhona

    Każdego roku bramy Valrhony opuszcza 8000 ton czekolady i wyrobów czekoladowych. Kuwerturami spod znaku kwiatu kakaowca chwalą się szefowie w menu deserów najlepszych restauracji na świecie – pisze Piotr Krzciuk. Znawca prawdziwej czekolady przyjrzał się jednej z najważniejszych marek w świecie czekolady.

    Więcej

  • Czas na czekoladę Valrhona

    Czas na czekoladę Valrhona

    Kiedy w maju 2013 r. spółka Le Patio Polska została wyłącznym dystrybutorem marki Valrhona w Polsce, opiekę nad słynną czekoladą przejęła Gabriela Wesół. Od samego początku product manager nadzoruje i inicjuje rozwój marki na naszym rynku. Po dobrym przyjęciu w polskiej branży gastronomicznej przyszedł czas na branżę cukierniczą

    Więcej

  • Torty komunijne - klasycznie czy oryginalnie?

    Torty komunijne - klasycznie czy oryginalnie?

    Za parę miesięcy będzie maj, a wraz z nim na ulicach pojawią się dzieci w białych strojach, wędrujące do kościołów razem z rodzinami. Maj to czas, gdy dzieci przystępują do I Komunii Świętej. By uczcić ten ważny dzień i zarazem sprawić radość dziecku, warto poczęstować gości przybyłych na uroczystość wspaniałym tortem.

    Więcej

  • Metody produkcji tabliczek czekolady – cz. I

    Metody produkcji tabliczek czekolady – cz. I

    Rynek tabliczek czekolady w odniesieniu do pozostałej galanterii czekoladowej wcale nie pozostaje w niszy. Podobnie jak rozwój nowych pralin czy batoników może zaskoczyć nas swoim kształtem, a nawet rozmiarem i nadzieniem, tak i rozwój tabliczkowanych produktów daje szerokie spektrum dla realizacji nowych pomysłów.

    Więcej

  • Zapomniane zboża wracają. Nie tylko w ekopiekarni.

    Zapomniane zboża wracają. Nie tylko w ekopiekarni.

    Słowo „orkisz” kilkanaście lat temu brzmiało w Polsce egzotycznie, dziś wypiekami z tego zboża chwali się coraz więcej piekarni. Dawny gatunek pszenicy zyskuje popularność ze względu na walory zdrowotne oraz smakowe. Jednak mało kto wie, że ma on równie inte­resujących przodków: samo­pszę i płaskurkę.

    Więcej

  • UWAGA: zmiana terminu rejestracji na ExpoSweet 2015!

    UWAGA: zmiana terminu rejestracji na ExpoSweet 2015!

    Informujemy, że wyłączenie systemu rejestracji gości on-line nastąpi wcześniej niż planowano, a mianowicie 18-go lutego w godzinach wieczornych. Wszyscy, którzy jeszcze nie zarejestrowali swoich zaproszeń lub w ogóle nie posiadają zaproszeń, a chcieliby je pobrać z Internetu, proszeni są o dokonanie rejestracji do 18 lutego.

    Więcej