Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Wspomnienie o Sergiuszu Kuźmiuku i najstarszej piekarni w Lublinie

    Wspomnienie o Sergiuszu Kuźmiuku i najstarszej piekarni w Lublinie

    25 marca br. branża piekarska straciła wartościowego człowieka – Sergiusza Kuźmiuka. Był nie tylko prawdziwym mistrzem, żywą legendą, ale też dobrym człowiekiem. Dziś przez pryzmat historii najstarszej lubelskiej piekarni przypominamy życie Sergiusza Kuźmiuka w tekście Zbigniewa Miazgi, redaktora naczelnego "Piekarza Polskiego".

    Więcej

  • Mistrz Sergiusz Kuźmiuk nie żyje

    Mistrz Sergiusz Kuźmiuk nie żyje

    Nad ranem 25 marca zmarł mistrz piekarstwa Sergiusz Kuźmiuk – właściciel najstarszej piekarni w Lublinie. – Odszedł ostatni z wielkich lubelskich piekarzy, dla którego etos i współpraca z ludźmi liczyły się na równi ze smakiem chleba – mówi Mariola Zubrzycka, prezes Stowarzyszenia Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego.

    Więcej

  • Innowacyjne podejście do technologii piekarskiej

    Innowacyjne podejście  do technologii piekarskiej

    Codziennie w wielu polskich piekarniach wprowadzane są niewielkie innowacje, które pozwalają uzyskać chleby o lepszych walorach smakowo-zapachowych. Jedną z nich jest równolegle prowadzona wielo­fazowa fermentacja przy wykorzystaniu różnych kultur bakteryjnych.

    Więcej

  • Rośnie popyt na żywność ekologiczną

    Rośnie popyt na żywność ekologiczną

    W porównaniu z Europą Zachodnią rynek żywności ekologicznej w Polsce na razie raczkuje (stanowi 0,3% rynku), ale robi szybkie postępy. W ciągu ostatniego roku popyt na nią zwiększył się o 20%. Jest szansa, że w ciągu 5 lat udziały żywności ekologicznej w rynku wzrosną do 10% – podaje Agencja Informacyjna Newseria.

    Więcej

  • Wielkanoc w nowym wydaniu Mistrza Branży

    Wielkanoc w nowym wydaniu Mistrza Branży

    Zapraszamy do wielkanocnego wydania Mistrza Branży, a w nim: tradycyjne rzemiosło i współczesne pieczywo, czyli przepis na chleb mistrza Józefa Kiełtyki. Czekolada przyszłości według chocolatiera Aneesha Popata. Lody gastronomiczne mistrza Polski Krzysztofa Klapeca. Oraz specjalny dodatek: Wielkanoc po mistrzowsku!

    Więcej

  • EuroGastro z najlepszymi rozwiązaniami dla branży!

    EuroGastro z najlepszymi rozwiązaniami dla branży!

    Już w środę rozpocznie się najważniejsze wydarzenie dla sektora HoReCa - Targi EuroGastro. To miejsce dla przedstawicieli branży, którzy poszukują nowości i najlepszych na rynku sprzętów i produktów niezbędnych do prowadzenia biznesu, a także inspiracji do dalszego rozwoju.

    Więcej

  • Zestresowani konsumenci szukają żywności poprawiającej nastrój

    Zestresowani konsumenci szukają żywności poprawiającej nastrój

    Stres, problemy ze snem oraz brak energii – to cena, jaką codziennie płacimy za „burzliwy charakter współczesnego życia” i brak równowagi między pracą a życiem prywatnym. Jak wskazują najnowsze badania Canadean, przeprowadzone wśród Brytyjczyków*, konsumenci szukają szczęścia, a to stanowi dobrą okazję dla producentów żywności..

    Więcej