Deser to podstęp!
Czy ktoś, kto zawodowo zajmuje się żywieniem terapeutycznym, może napisać książkę z przepisami na desery? Czy znajdziemy w niej recepturę na tiramisu? I czy deser w ogóle może być zdrowy?
Czy ktoś, kto zawodowo zajmuje się żywieniem terapeutycznym, może napisać książkę z przepisami na desery? Czy znajdziemy w niej recepturę na tiramisu? I czy deser w ogóle może być zdrowy?
Polacy przepadają za wspólnymi posiłkami, zwłaszcza poza domem. Jednak stołowanie się w knajpach czy restauracjach to czasem spory wydatek. Coraz częściej zatem wybierają jako alternatywę spotkań towarzyskich wspólne ucztowanie w domu. To może być świetna okazja dla producentów i sprzedawców żywności.
Dwie hale, cztery dni pokazów i nowoczesne rozwiązania dla piekarni i cukierni – tak prezentowała się dziewiąta już edycja Targów Hert. Firma przedstawiła rozwiązania, które powstały w odpowiedzi na obecnie panujące na rynku piekarsko-ciastkarskim trendy.
O nieuczciwych praktykach sieci handlowych i nierównej pozycji negocjacyjnej producentów żywności wiadomo od dawna. Ostatnie żądania pewnej sieci względem dostawców branży mleczarskiej przelały czarę goryczy. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów – na prośbę ministra Sawickiego – ma zbadać, czy sieci nie łamią prawa.
Od niedawna na stronie internetowej Ministerstwa Edukacji Narodowej działa mapa szkół zawodowych. Nowe narzędzie pozwoli gimnazjalistom i ich rodzicom porównać ofertę szkół zawodowych działających w okolicy, a nawet rozważyć wybór zawodowej ścieżki edukacji, jak zapewnia minister Joanna Kluzik-Rostkowska.
Pod koniec sierpnia znowu poznamy Piekarza Roku, wybierzemy najlepszą Rzeźbę Piekarsko-Cukierniczą, a dodatkowo najpiękniejsze dziewczyny będą walczyć o tytuł Miss Piekarzy i Cukierników! Gdzie? Oczywiście w Jaworze, 28-30 sierpnia.
Z roku na rok spada spożycie pieczywa. To obniżenie ma charakter długofalowy i przyczynia się do zaostrzenia konkurencji między podmiotami w branży piekarskiej. W najbliższej przyszłości ważnym czynnikiem przewagi będzie zdolność piekarni do innowacyjności i kreatywności w zaspokajaniu potrzeb konsumentów.
14 maja br. mistrz cukiernictwa Tomasz Deker poprowadzi warsztaty „Torty i praliny”. Ponad 4-godzinne spotkanie dla profesjonalistów kucharzy i cukierników odbędzie się w Studio Kulinarnym Look&Cook w Zielonej Górze.
Greek Trade – jeden z głównych graczy na rynku producentów nadzień do ciast – poleca swoją ofertę w zakresie nadzień do ciast marki Helcom.
Ulubiona kreskówka dla dziecka, obrączki dla nowożeńców? Jak nowocześnie i z klasą udekorować tort na szczególną okazję? Inspiracji szukajcie w naszym wyjątkowym dodatku!