Croissants – francuskie dobro narodowe
Croissants to rodzaj pieczywa z ciasta francuskiego w kształcie rogalika. Te tradycyjne są bez nadzienia w środku. Chcąc zrobić prawdziwie dobre croissanty, trzeba poświęcić im sporo czasu.
Croissants to rodzaj pieczywa z ciasta francuskiego w kształcie rogalika. Te tradycyjne są bez nadzienia w środku. Chcąc zrobić prawdziwie dobre croissanty, trzeba poświęcić im sporo czasu.
Kulinarne doświadczenie zdobywamy gotując, rozmawiając o jedzeniu, spotykając się z ludźmi. W dużej mierze czerpiemy je też z książek kulinarnych - mówi Marta Gessler, inicjatorka wydarzenia. Właścicielka Qchni Atystycznej tym razem chce zgromadzić jeszcze więcej wydawnictw i ciekawych gości!
Tylko do 29 maja pracodawcy mogą zgłaszać się do drugiej edycji konkursu ministra pracy i polityki społecznej „Kreator miejsc pracy”.
Podczas weryfikacji etykiet oraz w czasie szkoleń ze znakowania bardzo często pojawia się problem z właściwym zapisaniem wykazu składników, a szczególnie składników złożonych. Czy taki diabeł straszny? Nie, ale na pewno złożony. Wystarczy zapamiętać parę zasad i wyjątków, o czym poniżej.
Firma GETH zaprasza w dniach 24-25 czerwca 2015 na kolejne seminarium chłodnicze.
Aby klient miał ochotę wyciągnąć dłoń i wziąć ciastko do ręki, zdmuchnąć okruszek z talerzyka, zebrać palcem krem i wisienkę z tortu... potrzebujesz bardzo dobrego fotografa reklamowego.
Człowiek, który został papieżem, Lejdis, Och, Karol 2 – większość z nas pewnie kojarzy te filmy i wie, że występował w nich Piotr Adamczyk. Nie wszyscy wiedzą natomiast, ż aktor kilka lat temu założył w Warszawie… własną cukiernię. „Stary Dom” jest dziś wymieniany jednym tchem w gronie najlepszych słodkich knajpek w stolicy.
Zbliża się już 5. edycja targów BAKEPOL, które będą odbywać się w Lublinie od 10 do 13 października 2015 r. Tegoroczny termin nie jest przypadkowy.
Do szerokiej gamy smaków nadzień Lauretta, dołączyło kolejne - tym razem jest to kremowe nadzienie o smaku cytrynowym.
Cukier - pod tym hasłem kryje się cała gama środków słodzących. W piekarstwie i ciastkarstwie naturalne środki słodzące (w jęz. ang: sweeteners) dzielą się na trzy kategorie: suche krystaliczne środki słodzące, syropy oraz środki słodzące specjalne. Najczęściej używanym w naszej branży jest cukier nazywany sacharozą lub sukrozą.