Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Croissants – francuskie dobro narodowe

    Croissants  – francuskie dobro narodowe

    Croissants to rodzaj pieczywa z ciasta francuskiego w kształcie rogalika. Te tradycyjne są bez nadzienia w środku. Chcąc zrobić prawdziwie dobre croissanty, trzeba poświęcić im sporo czasu.

    Więcej

  • Targi Książki Kulinarnej po raz trzeci!

    Targi Książki Kulinarnej po raz trzeci!

    Kulinarne doświadczenie zdobywamy gotując, rozmawiając o jedzeniu, spotykając się z ludźmi. W dużej mierze czerpiemy je też z książek kulinarnych - mówi Marta Gessler, inicjatorka wydarzenia. Właścicielka Qchni Atystycznej tym razem chce zgromadzić jeszcze więcej wydawnictw i ciekawych gości!

    Więcej

  • Podstawy znakowania Cz. III – Wykaz składników, składnik złożony

    Podstawy znakowania Cz. III – Wykaz składników, składnik złożony

    Podczas weryfikacji etykiet oraz w czasie szkoleń ze znakowania bardzo często pojawia się problem z właściwym zapisaniem wykazu składników, a szczególnie składników złożonych. Czy taki diabeł straszny? Nie, ale na pewno złożony. Wystarczy zapamiętać parę zasad i wyjątków, o czym poniżej.

    Więcej

  • Tajniki fotografii reklamowej

    Tajniki fotografii reklamowej

    Aby klient miał ochotę wyciągnąć dłoń i wziąć ciastko do ręki, zdmuchnąć okruszek z talerzyka, zebrać palcem krem i wisienkę z tortu... potrzebujesz bardzo dobrego fotografa reklamowego.

    Więcej

  • Tort bezowy u Adamczyka

    Tort bezowy u Adamczyka

    Człowiek, który został papieżem, Lejdis, Och, Karol 2 – większość z nas pewnie kojarzy te filmy i wie, że występował w nich Piotr Adamczyk. Nie wszyscy wiedzą natomiast, ż aktor kilka lat temu założył w Warszawie… własną cukiernię. „Stary Dom” jest dziś wymieniany jednym tchem w gronie najlepszych słodkich knajpek w stolicy.

    Więcej

  • Cukier na celowniku (cz. I). Klasyczne suche cukry.

    Cukier na celowniku (cz. I). Klasyczne suche cukry.

    Cukier - pod tym hasłem kryje się cała gama środków słodzących. W piekarstwie i ciastkarstwie naturalne środki słodzące (w jęz. ang: sweeteners) dzielą się na trzy kategorie: suche krystaliczne środki słodzące, syropy oraz środki słodzące specjalne. Najczęściej używanym w naszej branży jest cukier nazywany sacharozą lub sukrozą.

    Więcej