Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Andrzej Gantner: prognoza dla polskiego przemysłu spożywczego

    Andrzej Gantner: prognoza dla polskiego przemysłu spożywczego

    Choć eksport polskiej żywności notuje ciągły wzrost, to dla producentów kluczowy jest rynek wewnętrzny, który już jest nasycony pod względem mocy przetwórczych. O tym, jakie wyzwania czekają producentów żywności za 2-3 lata i jakim segmentem żywności warto się zainteresować – prognozuje Andrzej Gantner, dyr. generalny PFPŻ.

    Więcej

  • Żywioły oswojone na OFTA 2015 w tortownia.pl

    Żywioły oswojone na OFTA 2015  w tortownia.pl

    Były wodospady, warzywa z korzeniami, torty w powietrzu i gorące emocje – jednym słowem wszystkie żywioły! II edycja Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych, organizowanego przez tortownia.pl, zachwyciła różnorodnością oraz udowodniła, że styl angielski nadal jest modny i wciąż potrafi zaskakiwać.

    Więcej

  • Studenci, „ogórek” i podróż po smakach świata

    Studenci, „ogórek” i podróż po smakach świata

    To będzie wyjątkowa podróż, a faktycznie już jest. 29 maja studenci ze stowarzyszenia Z Indexem w Podróży ruszyli w drogę leciwym transporterem VW T3, mając do przejechania 100 tys. km. Wśród nich jest Mateusz Gajdziński, syn właścicieli firmy Dekor Pol, który co miesiąc będzie przygotowywał reportaże pełne smacznych wypieków.

    Więcej

  • Targi FOOD-to-GO kolejny raz zaskakują wyczuciem trendów

    Targi FOOD-to-GO kolejny raz zaskakują wyczuciem trendów

    Choć impreza liczy sobie jedynie sześć lat z powodzeniem może konkurować z najważniejszymi wydarzeniami gastronomicznymi w Polsce. Organizatorzy targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO każdego roku udowadniają, iż nie boją się nowych wyzwań i szturmem zdobywają zainteresowanie restauratorów, nie tylko z kraju,

    Więcej

  • O potrzebie rozwoju i doskonalenia... w Mistrzu Branży

    O potrzebie rozwoju i doskonalenia... w Mistrzu Branży

    Czym cukiernik Iwona Niemczewska wyróżniła się w słynnej szkole kulinarnej Le Cordon Bleu w Londynie? Gdzie piekarze, cukiernicy i lodziarze mogą się szkolić w Polsce? Centrum handlowe, "kontener" czy online – gdzie zlokalizować sklep firmowy i jak powinien funkcjonować, by przyciągać klientów? Czytaj w najnowszym wydaniu MB.

    Więcej

  • Cukier na celowniku (cz. II). „Nowe” gatunki suchych cukrów.

    Cukier na celowniku (cz. II). „Nowe” gatunki suchych cukrów.

    Rynek krajowy jest ubogi pod względem dostępnych gatunków cukru. Dominuje cukier biały produkowany z buraków, z którego trudno uzyskać różnorodne i satysfakcjonujące wyroby piekarskie i cukiernicze. Tymczasem na świecie branża piekarsko-cukiernicza czerpie garściami z bogatej oferty cukru brunatnego (brązowe­go).

    Więcej

  • Wkrótce bezglutenowe warsztaty kulinarne w Katowicach

    Wkrótce bezglutenowe warsztaty kulinarne w Katowicach

    Jak zrobić smaczny bezglutenowy chleb, ciasteczka, drożdżówki i wiele innych potraw? Marta Krzyżanowska-Sołtysiak, autorka bloga Bezglutenowa Mama, zaprasza do Katowic na specjalne warsztaty kulinarne. 13 czerwca br. Marta czeka zarówno na konsumentów, jak i rzemieślników piekarstwa zainteresowanych tą tematyką.

    Więcej

  • Kwiaty – szczególny przypadek prawny

    Kwiaty  – szczególny  przypadek prawny

    Czy stosowanie kwiatów w produkcji żywności jest regulowane prawem? Jak sprawdzić, czy kwiaty ofero­wane w sprzedaży są jadalne i odpowiednie do naszych wypieków? Czy wypieki z dodatkiem kwiatów mogą być wpro­wadzone do sprzedaży i czy każdy kwiat można wykorzy­stać w produkcji ciast?

    Więcej